IGRA S MEMORANDUMOM

Prodavatelji Mercatora opet pripremili zamku Todoriću

Mercator

Mercator

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Iz kruga savjetnika Uprave Mercatora u procesu prodaje udjela u kompaniji moglo se posljednjih dana čuti da slovenski trgovački lanac ni ovoga puta neće biti prodan Agrokoru, iako se očekuje da će predati najbolju ponudu. Ovoga puta zamka se krije u informativnom memorandumu koji trebaju potpisati potencijalni investitori. Taj memorandum sadrži posebnu odredbu kojom se sprečava potpisnike da daju ponudu za preuzimanje 18 mjeseci nakon eventualne obustave prodajnog postupka ili ukoliko ponuđač ne bude odabran

Agrokor, kojem se žuri preuzeti Mercator, takvu odredbu ne želi potpisati, pišu Finance.

U Agrokoru procjenjuju da toliko dobro poznaju Mercator da im ne trebaju podaci o njegovu poslovanju.

Koncern Ivice Todorića potpisao je s prodavateljima - bankama, grupom Laško i s nekoliko manjih vlasnika - poseban informacijski memorandum te jedan oblik izjave o čuvanju poslovne tajne. U njemu se Agrokor obvezao da će poštivati postupak, odnosno da će predati neobvezujuću ponudu do idućeg ponedjeljka 17. listopada. Finance podsjećaju da su u Agrokoru rekli da su spremni predati ponudu odmah, ali da će pričekati do kraja roka određenog natječajem.

Potpisivanje sporazuma s Agrokorom znači da su banke doista spremne prodati većinski udjel u slovenskom trgovačkom lancu, procjenjuju analitičari. Banke su stekle dionice Mercatora slomom Infond Holdinga, čiji je vlasnik bio Boško Šrot, i Istrabenza. Mercator se sada prodaje po osmi put, podsjeća list.

Slovenski Dnevnik navodi da je podatke iz informacijskog memoranduma podiglo deset zainteresiranih kupaca, među kojima je i francuski Leclerc, koji ima trgovačke centre u Sloveniji. Upućeni tvrde da je organizacija francuskog lanca potpuno drugačija, po uzoru na 'zadruge', tako da je vjerojatno riječ o pokušaju da se bolje upozna konkurent.

Ostalih osam zainteresiranih su investicijski fondovi, među kojima je i jedan portugalski, koji se zanimaju prije svega za nekretnine. U Mercatoru procjenjuju da u vlasništvu imaju nekretnine vrijedne gotovo 500 milijuna eura koje bi se mogle iznajmljivati.

Finance navode da će Agrokor za dionicu Mercatora ponuditi 221 euro, isti iznos koji je nudio u svojoj proljetnoj ponudi. Investicijski fondovi su tada nudili znatno manje, najviše 170 eura po dionici.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi