potraga za uštedom

Prodaja etanola u Francuskoj naglo porasla u 2022.

25.01.2023 u 17:18

Bionic
Reading

Prodaja etanola u Francuskoj porasla je 13 posto u 2022. godini jer su se građani u potrazi za uštedom okrenuli jeftinijem benzinu koji sadrži čak 85 posto etanola, objavili su iz udruge proizvođača etanola i alkohola SNPAA

Ukupna prodaja etanola dosegla je tako približno 1,47 milijuna prostornih metara, nasuprot 1,30 milijuna u 2021.godini.

Prodaja goriva pod oznakom E85, biogoriva koji sadrži 85 posto etanola i 15 posto benzina, porasla je lani za gotovo 83 posto, na 854 tisuće prostornih metara.

"Prošlogodišnji uspjeh povezan je sa sve većim bojaznima zbog rata u Ukrajini koji je potaknuo skok cijena goriva i sa činjenicom da su proizvođači opreme za to gorivo uspjeli podmiriti dodatnu potražnju", tumači glavni tajnik udruge Sylvain Demoures.

Gorivo na bazi etanola u Francuskoj se dobiva iz žitarica ili šećerne repe.

Iako je za prevaljivanje iste udaljenosti potrebno više etanola nego standardnog benzina, zbog nižih poreza gorivo na bazi etanola vozačima je još uvijek jeftinije.

E85 je najjeftiniji benzin na francuskom tržištu. Korištenje toga tipa goriva zahtijeva ugradnju posebne opreme kako bi se motor prilagodio za pogon na biogorivo, napominje Reuters.

Demoures predviđa da će u ovoj godini prodaja goriva E85 vjerojatno porasti za dodatnih 25 posto i dosegnuti tržišni udio od osam posto. Usporedbe radi, lani je imala udio 6,5 posto, a preklani četiri posto, podsjeća šef udruge proizvođača etanola i alkohola.