analiza tportala

Privatno zdravstvo ozbiljan je biznis, ovih deset klinika okreće najveći novac

14.09.2017 u 06:50

Bionic
Reading

Stomatologija je trenutno najunosnija medicinska grana u Hrvatskoj. Potvrđuje to i popis deset najvećih privatnih zdravstvenih ustanova na kojem dominiraju zubari. U odabrano društvo ugurao se i oftalmolog, dok su preostali većinom poliklinike koje nude raznoliku vrstu usluga

Top 10 predvodi riječka poliklinika Rident u većinskom vlasništvu stomatologa Željka Miljanića. S više od 40.000 pacijenata godišnje, riječ je o jednoj od najvećih privatnih zubarskih poliklinika u Europi.

Prema podacima Fine, lani je poslovala s 126,1 milijun kuna prihoda, dva posto više nego godinu prije. Dobit riječke poliklinike iznosila je 21,5 milijuna kuna.

Nakon što je radio u domovima zdravlja u Poreču i Rovinju te 10-godišnje privatne prakse u Rijeci Miljanić je osnovao tvrtku Rident 2004. godine. Suvlasnici su postali njegovi dotadašnji zaposlenici.

Najvažnije tržište za Rident je Italija, a kako bi olakšao dolazak svojim pacijentima, Miljanić je osnovao i turističku agenciju. Ujedno ima tvrtku za iznajmljivanje smještaja te je Rident sklopio poslovnu suradnju s nekoliko hotela u regiji, u kojima njegovi pacijenti imaju povoljnije cijene.

Poliklinika Rident Izvor: Promo fotografije / Autor: rident.hr

Na drugom mjestu najvećih privatnih zdravstvenih ustanova, gledano prema ukupnim prihodima od 107,8 milijuna kuna i 5,1 milijun kuna dobiti, nalazi se Poliklinika Medikol. Međutim treba se uzeti u obzir to kako je iza Medikola predstečajna nagodba, uspješno okončana krajem prošle godine, što je 'umjetno' napuhalo prihode uslijed otpisa starih dugova.

Poliklinika se našla u problemima nakon izbijanja afere 2011. zbog spornih ugovora s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO) oko PET/CT uređaja. Naime sve do 2009. Medikol je bila jedina zdravstvena ustanova u Hrvatskoj koja je obavljala skupe PET/CT pretrage i to na trošak HZZO-a odnosno građana. Zahvaljujući toj monopolističkoj poziciji došla je do vrijednih ugovora, što je diglo prašinu u javnosti, no čitava je afera završila bez sudskog epiloga.

  • +3
Poliklinika Medikol Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Poliklinika Medikol u vlasništvu je obitelji Rajković iz Čakovca. Prvi Medikol d.o.o. Ivan Rajković i supruga mu, liječnica Ivanka Trstenjak Rajković, registrirali su 1996. u Čakovcu. Ta je poliklinika u siječnju 2007. otišla u stečaj, ali je gotovo istovremeno njihov zagrebački ogranak s HZZO-om potpisao unosan ugovor, što im je tada spasilo biznis. 

Treće mjesto među 10 najboljih drži Klinika za kardiovaskularne bolesti Magdalena iz Krapinskih Toplica. Na njezinu čelu je Mihajlo Šesto, kardiolog koji je godinama radio u Njemačkoj, a potom je 1996. odlučio pokrenuti privatnu polikliniku.

Klinika Magdalena Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Magdalena se nalazi u vlasništvu tvrtke Medinvest, iza koje uz Šestu stoji još petero partnera: osječki kardiokirurg Ranko Ugljen, Gordan Tomac, Maja Juroš, Igor Vrban i Neven Vrban.

Prošlu godinu poliklinika iz Krapinskih Toplica neće pamtiti po dobrom. Prihodi su joj pali za 2,7 posto, na 105,7 milijuna kuna, što joj je donijelo gubitak od 6,2 milijuna kuna.

Četvrta najveća privatna zdravstvena ustanova je Poliklinika Sunce u vlasništvu koncerna Agram, odnosno odvjetnika i poduzetnika Dubravka Grgića. Poliklinika je dio Sunce osiguranja, koje je njegov osnivač Jako Andabak, danas poznati hotelijer, 2004. prodao Grgiću za nepoznat iznos. 

Poliklinika Sunce Izvor: Pixsell / Autor: Grgur Zucko/PIXSELL

Poliklinika je Grgiću lani, nakon četiri godine lošeg poslovanja, prvi put donijela lijepu zaradu od gotovo sedam milijuna kuna. To je osjetno popravilo financijsku krvnu sliku, ali kapital joj je i dalje u minusu 3,7 milijuna kuna, dok dugovi iznose 17,6 milijuna kuna.

Sušta suprotnost klimavom poslovanju Sunca je Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost, koju vodi Nikica Gabrić. Radi se o stabilnom biznisu koji svake godine završi u osjetnom plusu. Lani su joj prihodi skočili za čak 15,8 posto, na 45,3 milijuna kuna, dok je dobit iznosila 4,6 milijuna kuna (71,1 posto više nego godinu prije).

Specijalna bolnica Svjetlost Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Gabrić je osnovao bolnicu 1998. godine, a danas Svjetlost uz matičnu ustanovu u Zagrebu ima podružnice u Splitu, Sarajevu i Banjoj Luci. Uz uspješnu liječničku i poslovnu karijeru, Gabrić se okušao na političkoj sceni, ali se iz politike povukao nakon neuspjeha Nacionalnog foruma na izborima za EU parlament u svibnju 2014. godine.

Riječka poliklinika Medico s lanjskim prihodom od 32,5 milijuna kuna i 2,9 milijuna kuna dobiti zauzela je šesto mjesto. Osnovao ju je 1991. jedan od pionira zdravstvenog poduzetništva u Hrvatskoj, pokojni dr. Milan Blažević.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na otvorenju bolnice Medico Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Medico je 2007. preuzelo Basler osiguranje, da bi ga u svibnju 2015. kupila zagrebačka tvrtka Ergomed, čiji je vlasnik dr. Miroslav Reljanović. Ergomed se bavi istraživanjem i razvojem medicinskih postupaka.

Reljanović je 15 godina radio u zagrebačkoj Sveučilišnoj klinici Vuk Vrhovac. U tom razdoblju bio je i savjetnik farmaceutskih kompanija te voditelj kliničkih istraživanja vezanih uz dijabetes. Tvrtku Ergomed osnovao je 1997. godine.

Na sedmoj poziciji među top 10 nalazi se Agrokorova Poliklinika Aviva. Nekad se zvala Nemetova, ali nakon što ju je u lipnju 2012. od Basler osiguranja kupio konglomerat Ivice Todorića, promijenila je ime.

  • +8
Poliklinika Aviva Izvor: Licencirane fotografije / Autor: DRAZEN PAJTLAR

Pod Agrokorovom kapom Aviva je krenula s boljim poslovanjem. Dotadašnji gubici koji su godišnje bili veći od deset milijuna kuna spustili su se na nešto podnošljivije minuse od nekoliko milijuna kuna.

Krajem prošle godine koncern je izišao s velikim planovima za Avivu. Ideja je bila da se pretvori u kliniku s najmodernijom dijagnostikom i terapijom. Tada je u vlasništvo ušao predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) Zvonko Kusić te trenutno drži 30 posto udjela.

Sve je palo u vodu izbijanjem krize u Agrokoru. Može se očekivati da će se Aviva naći među tvrtkama koje će izvanredni povjerenik u koncernu Ante Ramljak staviti na bubanj.

Na posljednja tri mjesta nalaze se stomatološke klinike iz Zagreba

Klinika Ars Salutari Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Klinika Ars Salutari

Ars Salutari vode Hrvoje Pezo i Robert Ćelić. Pezo je predsjednik Hrvatske komore dentalne medicine (HKDM) od 2010., dok je Ćelić izvanredni profesor na Zavodu za mobilnu protetiku zagrebačkog Stomatološkog fakulteta. Polikliniku su osnovali prije osam godina. Ars Salutarisu su prihodi lani skočili za čak 22,5 posto, na 29,7 milijuna kuna, što je pratila dobit od 2,1 milijun kuna.  

Implant centar Martinko iz Zagreba u vlasništvu stomatologa Damira Martinka drži deveto mjesto. On je od 2012. do 2016. uspio gotovo utrostručiti prihode, s 10,4 milijuna kuna na 29,7 milijuna kuna, a dobit mu je lani snažno porasla na gotovo dva milijuna kuna (+174 posto u odnosu na 2015.).

Top 10 zatvara poliklinika Identalia. Na njezinu čelu je informatičar Krešimir Rich. Identalia je lani imala pad prihoda i to za 19,7 posto, na 29,6 milijuna kuna, dok je dobit iznosila 3,4 milijuna kuna (-60,5 posto).