crni podaci

Privatni smještaj prošle je godine izgubio 14 tisuća kreveta i tri tisuće iznajmljivača

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 03.03.2021 08:30
  • Objavljeno 03.03.2021 u 08:30
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Booking.com

Prema podacima Hrvatske gospodarske komore (HGK) privatni smještaj prošle je godine izgubio 14 tisuća kreveta i tri tisuće iznajmljivača, što je samo dio 'priče' vezane uz minuse u ovome sektoru, prije svega one o broju dolazaka i noćenja, piše Glas Slavonije

Kako ističe Marija Tapšanji, viši stručni suradnik Odsjeka za turizam pri Hrvatskoj gospodarskoj komori - Županijskoj komori Osijek, u Osječko-baranjskoj županiji prošle godine u privatnom je smještaju ostvareno 47.850 dolazaka i 119.300 noćenja, što je pad od 50 posto u odnosu na 2019. godinu (47 % u kategoriji dolazaka i 49 % u kategoriji noćenja), piše Glas Slavonije.

'Kako bi poboljšali svoju popunjenost, iznajmljivači su se na više načina snalazili i pokrivali gubitke. Pa tako, osim snižavanja cijene smještaja svoje su objekte izdavali na duže razdoblje, iako to u konačnici i nije bilo baš financijski isplativo. Zajednica obiteljskog smještaja HGK među prvima je reagirala i podnijela niz prijedloga mjera koji bi pomogli vlasnicima obiteljskog smještaja da premoste situaciju nastalu pandemijom', priča Tapšanji, dodajući kako je dio prijedloga već usvojen, za razliku od, primjerice, prijedloga o plaćanju turističke pristojbe po ostvarenom prometu, moratorija na turističke kredite i rekategorizaciju.

Podsjeća i kako je prošle godine Osječko-baranjska županija dodijelila potpore kao pomoć poslovanju u koronakrizi, što je, ipak, u kombinaciji s državnim mjerama, rezultiralo opstankom malih iznajmljivača. Naglašava kako je upravo kriza pokazala da se isplati ulagati u smještajne kapacitete i proširivati svoju ponudu. Navodi primjer prilično traženih kuća za odmor koje su ispunjavale sve uvjete privatnosti.

Predsjednica Zajednice obiteljskog turizma HGK Martina Nimac Kalcina, dodatno pojašnjava što bi sve pomoglo vlasnicima obiteljskog smještaja.

'Oslobađanje od plaćanja prve rate godišnjeg paušalnog poreza na dohodak privatnim iznajmljivačima kojem je rok plaćanja 31. ožujka ove godine, oslobađanje od plaćanja turističke pristojbe i članarine za 2021. godinu za sve koji odjave svoje smještajne kapacitete, uz uvjet da u njima nisu imali evidentirane goste, pronalazak načina kreditiranja privatnih iznajmljivača na temelju poslovanja u 2019. godini, ili na temelju davanja jamstva ili subvencioniranja kamatne stope (korištenjem već postojeće HABOR-ove kreditne linije za privatne iznajmljivače s mogućnošću reprogramiranja za fiksne troškove), prijedlozi su Zajednice obiteljskog turizma HGK za olakšanje poslovanja, koji su dopisom upućeni Ministarstvu turizma i sporta', kaže, podsjećajući kako su brojni privatni iznajmljivači u prošloj godini zabilježili veliki pad prihoda, kako zbog mnogobrojnih otkazivanja, tako i zbog smanjenja cijena svojih usluga.

Zato u novu sezonu ulaze sa smanjenim prihodima koji im nisu dovoljni za pripremu i opremanje svojih objekata za nastavak sezone.

Gledajući područje Osječko-baranjske županije, u ovome je trenutku 2200 smještajnih jedinica, što je 82 manje nego početkom prošle, dok je, uspoređujući isto razdoblje, broj kreveta manji za 114. Na području TZ-a Baranje trenutačno je 55 obveznika u 68 objekata, u kojima je 578 ležajeva.

A da se Baranja (odnosno njezini resursi) može uvrstiti među perjanice hrvatskog kontinentalnog turizma, svjedoči činjenica kako su tijekom prošle i početkom ove godine zatvorena tri objekta s ukupno sedam kreveta, dok su se istovremeno otvorila četiri nova objekta s ukupno 46 kreveta, plus osam pomoćnih kreveta...

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!