kontroverzno pitanje

Mogu li 'covid-putovnice' spasiti turizam: Mogli bismo imati dobru kasnu sezonu, toga lani nismo ni imali

22.02.2021 u 18:31

Bionic
Reading

Kako bi se olakšao promet turista u nadolazećoj sezoni, Hrvatska radi na bilateralnim dogovorima koji bi omogućili prelazak granice bez PCR testa, potvrdio je prošlog tjedna nacionalni Stožer civilne zaštite. Sutra Europska komisija održava sastanak koji bi trebao trasirati put tzv. covid-putovnicama na razini EU-a i koje bi definirale tko i kako smije putovati unutar granica Unije ovog ljeta

Sastanak je još uvijek obavijen velom tajne, a turistička industrija priželjkuje brzo i efikasno rješenje kako bi se prekogranični režimi olabavili u vrijeme ljetnih mjeseci. Interesi članica EU-a za to nisu uniformirani, tako zemlje mediteranskog bazena od Portugala do Grčke priželjkuju više slobode dok zemljama na sjeveru Europe turistička sezona ne igra preveliku ulogu.

Što misle o covid-putovnicama, mogu li one spasiti turističku sezonu i možemo li ponoviti brojke iz prošle godine, kada smo bili na 50 posto rezultata iz rekordne 2019., upitali smo domaće turističke stručnjake.

Boris Žgomba, vlasnik turističke agencije Uniline i član Upravnog odbora Europskog udruženja putničkih agencija i turoperatora (ECTAA), kaže tportalu da su još lani krenuli razgovori o uvođenju jednoobraznog, prepoznatljivog dokumenta koji bi olakšao putovanje.

'Taj bi dokument sadržavao osnovne podatke poput vremena i mjesta na kojem se osoba cijepila protiv Covida ili podatke o preboljenom Covidu u roku od nekoliko proteklih mjeseci. Tako bismo ubrzali protok ljudi preko granica i ne bi bilo PCR testova. Kad gledamo s pozicije Hrvatske i zemalja Mediterana, naši interesi su isti', kaže Žgomba i nastavlja:

'Ako Europa uskoro ne pronađe rješenje, Hrvatska će morati pronaći svoje. Jedno od takvih rješenja su i bilateralni sporazumi sa zemljama izvan EU-a, poput Izraela. Pitanje je hoće li EU raditi zasebne sporazume s pojedinim zemljama. Ako i hoće, tu je uvijek pitanje njihove 'brzine' pa se mi tu sami možemo angažirati i ubrzati. U Europi postoji bezbroj interesa, a moramo znati da jedna Danska, primjerice, sigurno nema isti interes kao Hrvatska kada je u pitanju sezona', kaže nam Žgomba.

Upitan kakvoj se sezoni možemo nadati, Žgomba kaže kako bi sezona 2021. definitivno trebala biti bolja od lanjske.

'Ulaz u ovu godinu isti nam je kao i lani, ali do svibnja bi se problem velikog broja zaraženih i malog broja cijepljenih trebao smanjiti pa ćemo imati dobre ljetne mjesece te bismo trebali imati i turistički promet od polovice kolovoza do kraja listopada, koji nam je lani falio. Zbog toga vjerujem da bismo trebali imati apsolutno bolju turističku godinu nego lani', zaključio je Žgomba.

Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma, poručuje nam kako potvrda o cijepljenju, tj. 'covid-putovnica', ne bi trebala biti preduvjet za putovanje, posebno u ovoj situaciji još uvijek niske cijepljenosti na razini Europske unije.

'Uvođenje takve potvrde u kontekstu ubrzavanja i olakšavanja prelaska granice je dobrodošlo rješenje', smatra ipak jer je olakšavanje putovanja, odnosno dolazaka stranih gostiju, ključno za uspjeh naše turističke sezone.

Upitan trebamo li se okrenuti bilateralnim sporazumima za bolju sezonu, Ostojić kaže:

'Hrvatska treba napraviti sve da to omogući, posebno gostima iz za nas ključnih emitivnih zemalja EU-a. Za to nema potrebe čekati neki veliki zajednički dogovor na razini EU-a. Procjene su u ovom trenutku i dalje jako izazovne jer je još uvijek puno nepoznanica i stvari se brzo mijenjaju. No u optimističnom scenariju, koji pretpostavlja intenziviranje cijepljenja i u Hrvatskoj i u EU, Hrvatska bi mogla ostvariti rezultat koji je negdje između prošlogodišnjeg i onog iz rekordne 2019. godine', poručio je za tportal.