PREGLED KOD PRIVATNIKA

Privatni liječnici stali u obranu predsjednice: 'To su populizam i farizejska solidarnost!'

20.02.2019 u 17:00

Bionic
Reading

Odlazak predsjednice Kolinde Grabar Kitarović na pregled u privatnu polikliniku digao je puno prašine u javnosti. Pojedini su se upitali zašto predsjednica ne vjeruje državnim bolnicama i kakvu to poruku šalje građanima. Za tportal te prozivke na račun Grabar Kitarović komentirali su uvaženi liječnici Boris Nemec i Nikica Gabrić. Obojica imaju svoje privatne klinike

Podsjetimo, predsjednica je platila pregled u privatnoj poliklinici Radiochirurgia Zagreb iz Svete Nedelje 6160 kuna, s popustom od 20 posto. Redovna je cijena MR screeninga cijelog tijela, koji je predsjednica obavila 15. veljače, kako stoji na računu što je dostavljen tportalu, 7700 kuna, što znači da je na poklon dobila 1540 kuna.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa otvorilo je predmet protiv predsjednice zbog mogućeg primitka nedopuštenog dara.

Pojedini političari, među kojima je najglasniji bio liječnik i zastupnik Mirando Mrsić (Demokrati), prozvali su predsjednicu jer nije otišla na pregled u neku od državnih bolnica.

Njegovi kolege doktori koji vode privatne klinike, Nikica Gabrić i Boris Nemec, čude se takvim izjavama. Za njih nema ništa sporno u tome što je Grabar Kitarović platila privatni pregled.

'Svaki čovjek ima pravo na najbolju zaštitu koju može dobiti za svoje zdravlje. Domaće zdravstvo je na razini solidne trojke kad ga uspoređujemo s ostalim bivšim komunističkim zemljama. Bolju medicinu od Hrvatske ima samo Slovenija i istočna Njemačka. Ali zašto čovjek ne bi sebi priuštio, ako može, još kvalitetniju uslugu. Prozivati nekog zbog toga čisto je licemjerje. Svi koji je napadaju isto bi to napravili da se radi o njihovu zdravlju', izjavio je za tportal Gabrić, vlasnik i ravnatelj Klinike Svjetlost.

Problem je, smatra on, to što se u Hrvatskoj još uvijek na privatno poduzetništvo gleda kao na nešto pogrešno.

'Privatno zdravstvo mora biti jednako državnom. Svi ti koji zagovaraju državu i da je ona ispred privatnog zapravo nas vraćaju u neko drugo vrijeme koje smo prošli. Ne bi se trebalo gledati na to tko se gdje liječi, već što je napravio na svojoj funkciji. To je farizejska solidarnost', mišljenja je Gabrić.

U njegovu kliniku, ističe, dolaze pacijenti iz čitavog svijeta. Među njima je dosta i političara.

'Operirao sam pet predsjednika država iz naše regije. Ne smijem govoriti o imenima. Oni su došli kod mene ne zato što ne vjeruju u zdravstvo u svojim zemljama, već zbog toga što u njihovim državama ne postoji takva tehnologija', rekao je Gabrić.

Liječnik koji se godinama brine o zdravlju naših nogometnih reprezentativaca, Boris Nemec, također je zgrožen prozivkama zbog toga što je predsjednica otišla na pregled u privatnu kliniku.

'Ne mogu shvatiti otkud takvi komentari. Još je optužuju za elitizam. To je čisti populizam te predizborni trik. Ona je otišla liječniku kojem vjeruje. I ja nekad idem u državnu bolnicu, a nekad u privatnu kliniku. Sve ovisi o tome kakav mi stručnjak treba. Dok ne izjednačimo privatno i državno zdravstvo, kao što je to u drugim zemljama, imat ćemo takve komentare', istaknuo je Nemec.

U njegovoj Specijalnoj bolnici za ortopediju u Matuljima liječile su se mnoge poznate osobe, među kojima i političari.

'Operirao sam brojne ministre. Kod mene je bio i visokopozicionirani političar iz BiH. Nije on mene odabrao zato što ne vjeruje u bosansko zdravstvo, već je smatrao da sam najstručniji', rekao je Nemec.

On, kao i Gabrić, smatra da bi država trebala osigurati ravnopravan položaj državnih i privatnih zdravstvenih ustanova.

Kao jedan od problema ističu to što privatne klinike ne mogu povlačiti bespovratna sredstva iz fondova EU-a. Privatnici na to nemaju pravo jer nisu odlukom države stavljeni u program financiranja od 2014. do 2020. godine.

  • +4
Predsjednica je bila gošća na svečanom otvorenju Poliklinike Radiochirurgia Zagreb Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

'Po tom pitanju svaki poljoprivrednik je u boljoj poziciji nego privatni liječnik. On bespovratnim sredstvima može kupiti traktor, kravu ili muzilicu. Mi ne možemo ništa', naglasio je Gabrić.

Razvoj privatnih klinika, a time i zdravstvenog turizma, koči i nemogućnost povlačenja dobiti.

Naime, privatne zdravstvene ustanove djeluju kao trgovačka društva i plaćaju porez na dobit dok im je istovremeno Zakonom o ustanovama iz 1996. godine onemogućena isplata dobiti.

To u suštini znači da privatnici nakon što generiraju dobit na kraju godine tu istu dobit mogu jedino reinvestirati u postojeću djelatnost, a ne mogu je iskoristiti u bilo koje druge svrhe ili drugi oblik investicije.