NEDOPUŠTENI DAR?

Povjerenstvo za sukob interesa istražuje pregled predsjednice u privatnoj klinici

20.02.2019 u 13:29

Bionic
Reading

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa otvorilo je predmet protiv predsjednice Kolinde Grabar Kitarović zbog mogućeg primitka nedopuštenog dara

Kako što je tportal prvi doznao, predsjednica je platila pregled u privatnoj poliklinici Radiochirurgia Zagreb iz Svete Nedelje 6160 kuna, s popustom od 20 posto. Redovna je cijena MR screeninga cijelog tijela, koji je predsjednica obavila 15. veljače, kako stoji na računu što je dostavljen tportalu, 7700 kuna, što znači da je na poklon dobila 1540 kuna. Tportal je zvao za komentar Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, ali su se odlučili priopćenjem obratiti javnosti.

Kako su priopćili iz Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa vezano uz odobreni popust na liječnički pregled predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović u poliklinici Radiochirurgia Zagreb, a što upućuje na mogući primitak nedopuštenog dara, Povjerenstvo je u srijedu otvorilo predmet pod brojem P-61/19.

Povjerenstvo će u navedenom predmetu prikupiti potrebne podatke i dokumentaciju relevantnu za utvrđivanje činjenica i donošenje odluke o pokretanju ili nepokretanju postupka protiv navedene dužnosnice, navodi se u priopćenju.

Državni dužnosnici ne smiju primati poklone u vrijednosti većoj od 500 kuna. Zbog toga smo pokušali doznati u poliklinici Radiochirurgia Zagreb odobravaju li svima takav popust na spomenuti pregled i po kojoj je osnovi odobren predsjednici, ali nam nisu odgovorili na upit.

>>> Vlasnici klinike u kojoj je predsjednica obavila tajni pregled imaju zanimljivu prošlost, doznajte više o njima

>>> Dijagnoza: Mutno. Predsjednica ne želi pokazati račun iz privatne klinike, a evo zašto bi trebala

Predsjednica je u poliklinici Radiochirurgia Zagreb prošlog petka obavila preventivni MR screening cijelog tijela, a mediji su odmah počeli pisati o tome.

Mnoge je zanimalo zašto je predsjednica išla u privatnu polikliniku, a ne u državnu bolnicu te je li platila pregled iz vlastitog džepa. Javnost je zaintrigirao obični preventivni pregled predsjednice jer je upravo ona otvorila ovu modernu polikliniku.

  • +4
Poliklinika Radiochirurgia Zagreb Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Riječ je o jednoj od najsuvremenijih poliklinika za dijagnostiku i liječenje karcinoma radioterapijom, radiokirurgijom i kemoterapijom na području jugoistočne Europe pa su se mnogi zapitali koliko je pregled koštao i zašto ga predsjednica nije obavila u nekoj od državnih bolnica.

Iz Ureda predsjednice su zbog interesa javnosti odgovorili da je pregled platila osobno i da je izabrala spomenutu polikliniku jer je prim. dr. sc. Dragan Schwarz dugogodišnji liječnik kod kojeg je predsjednica Grabar Kitarović išla na preventivne preglede. Budući da je Schwarz iz sustava javne zdravstvene skrbi prešao u privatne pružatelje zdravstvenih usluga, predsjednica je ove godine preventivni pregled, magnetsku rezonancu dojki i unutarnjih organa, obavila u spomenutoj privatnoj poliklinici.

No o cijeni se nije znalo ništa sve dok u srijedu ujutro tportal nije objavio račun za obavljeni pregled.