izigran dogovor

Prijevoznici putnika osjećaju se prevarenima: Gdje je Vlada i što radi?

18.06.2020 u 10:00

Bionic
Reading

Inicijativa povremenog prijevoza putnika udruge Glas poduzetnika smatra da ih je Vlada prevarila obećanjem o pomoći te da je namjera Vlade i ministarstava bila izigrati dogovor s povremenim prijevoznicima, a novac koji je EU namijenio za podršku turizmu i prometu dati gubitašima u javnom sektoru

U priopćenju podsjećaju da je prošlo više od dva tjedna od zadnjeg sastanka Inicijative povremenog prijevoza putnika, HANFA-e, svih vodećih leasing kuća, nadležnih ministarstava i poslovnih udruga, na kojem je dogovoreno zajedničko rješenje problema nedovoljnog trajanja moratorija za prijevoznike te drugačijeg načina obračuna kamata za vrijeme moratorija.

Na sastanku je, navodi se, ustanovljeno da se trenutna izrazito nepovoljna situacija u kojoj su se povremeni prijevoznici našli ne svojom krivnjom, može riješiti samo tripartitno te je Ministarstvo turizma preuzelo na sebe koordinaciju aktivnosti ministarstava potrebnih za rješenje problema, gdje je prvenstveno bio potreban aktivan angažman Ministarstva financija. Svi prisutni su se složili da teret kamata na objekte leasinga ne mogu snositi samo krajnji korisnici i leasing kuće, nego da i država treba kroz EU fondove predviđene za pomoć turizmu i prijevozu osigurati garantni fond koji bi pomogao u pokrivanju gubitaka i očuvanju radnih mjesta. Radi se o 10 milijardi eura koje je, ističu iz Iniicijative, premijer Plenkovć najavio kao veliki uspjeh hrvatske diplomacije.

No tvrde da je umjesto hitne reakcije nadležnih ministarstava, kako je bilo dogovoreno, uslijedilo nekoliko dana bez kontakata, da bi 10. lipnja, nakon reakcije Glasa poduzetnika, stigla zamolba Ministarstva turizma za još malo strpljenja. Ističu da od tada nemaju nikakvih kontakata s ministarstvima.

Izvrši direktor Udruge Glas poduzetnika Dražen Oreščanin smatra da vladajući ne žele ništa učiniti za spas 20.000 radnih mjesta u djelatnosti povremenog prijevoza putnika.

"U svakom kontaktu s ministarstvima isticali smo strah da će se EU sredstva potrošiti na saniranje dubioza u državnim tvrtkama. Nedavno je objavljeno da Croatia Airlines očekuje od države pomoć od 700 milijuna kuna za tvrtku s manje od 1000 zaposlenih. Koliko milijuna i milijardi će Vlada ulupati u HŽ i HAC ne želimo ni pomisliti. Istovremeno, za rješavanje problema leasinga za sve djelatnosti, a ne samo za povremeni prijevoz i za spas desetaka tisuća ugroženih radnih mjesta, potreban je iznos od 200 milijuna kuna. Već dva mjeseca pokušavamo s Vladom riješiti ovaj problem, mjesec dana je prošlo od prosvjeda na Markovom trgu, a nema nikakvih pomaka niti naznaka rješenja. Vlada je puna riječi samohvale za svoj rad i uspjehe, ali mi smo iskreno i duboko razočarani ovakvim odnosom prema građanima i poduzetnicima. Još jednom se pitamo: Gdje je Vlada i što radi?", pita Oreščanin.

Predsjednik Udruge Glas poduzetnika Hrvoje Bujas očekuje od Vlade da bude hrabra i da povuče ključne poteze.

Ističe da su prijevoznici povremenog prijevoza "stjerani pred zid" te da je pitanje dana kada će koja od tih tvrtki proglasiti stečaj. Ako se njihov problem ne riješi, Marko Slišković iz Inicijative povremenog prijevoza putnika prijeti organizacijom novih prosvjednih akcija.