opasna bolest

Prijeti li Hrvatskoj zbog ptičje gripe nestašica mesa peradi?

13.12.2021 u 08:42

Bionic
Reading

Na nekoliko lokacija u Hrvatskoj proteklih tjedana utvrđena je ptičja gripa. Kako bi spriječilo širenje te iznimno opasne bolesti, Ministarstvo poljoprivrede pozvalo je sve vlasnike peradi da provode stroge preventivne mjere i obvezno je drže u zatvorenim nastambama. Da je situacija ozbiljna, svjedoče i informacije iz susjedne Mađarske - zbog prodora virusa jedna velika klaonica gusaka je zatvorena, a dvjestotinjak ljudi ostalo je bez posla

Proljeće i jesen doba je selidbe ptica u toplije krajeve. Neke vrste, poput velikih labudova, nisu prave selice, već jednostavno traže nezaleđene površine. No upravo su oni najčešći prijenosnici ptičje gripe, piše HRT.

'Dolaskom hladnijeg zraka sa Sibira ptice vodarice se sele na jug i sa sobom nose virus, one su prirodni rezervoari bolesti, u kontaktu s domaćom peradi prenose zaraznu bolest, virus, i tako naša perad obolijeva', objašnjava veterinar Boris Galinec.

Još je našim poljoprivrednicima u lošem sjećanju zima 2017. godine, kad je zbog pojave te bolesti perad morala biti u zatvorenom. Negodovali su poljoprivrednici, ali su poštivali naredbu.

'To je jedna od mjera koje se poduzimaju da se spriječi širenje pojave bolesti na nekim područjima. Bit je svega toga da životinje ne dođu u kontakt, naša domaća perad s divljim pticama. Rezervoar zaraznih bolesti su močvarice i divlje patke', rekao je te zime veterinarski inspektor Krunoslav Kovačić.

Slike koje su tada dolazile iz Križnice i okolice Zagreba prestrašile su proizvođače, no nažalost – ponavljaju se danas. Visoko patogena influenca ptica pojavila se u Sisačko-moslavačkoj, Splitsko-dalmatinskoj i Međimurskoj županiji.

Ptičja je gripa tako nedavno potvrđena kod uginulog labuda na Dravi u Međimurju. Odmah su provedene stroge biosigurnosne mjere da ne bi došlo do doticaja domaće peradi s divljim pticama.

  • +3
Ptičja gripa Izvor: Pixsell / Autor: Damir Spehar/PIXSELL

Obiteljska gospodarstva ništa ne prepuštaju slučaju. Orehovci na šest farmi u Velikom Bukovcu imaju stotinjak tisuća komada peradi – odmah su sve zatvorili, uz strogu kontrolu. U naselju Staro Pračno u Sisačko-moslavačkoj županiji perad je usmrćena – sve da bi se zaustavilo širenje virusa.

'Vidjeli smo i sami da se perad na mjestu na kojem se bolest pojavila usmrćuje, to je radijus od oko tri kilometra. Perad mora biti u zatvorenom, bez ikakvog doticaja s divljim pticama, a svi koji idu u ta područja moraju imati maske, uz dezinfekciju', naglasio je Inoslav Brkić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije.

Stoga ne začuđuje zabrinutost proizvođača. Proboj virusa na farme za njih bi bio koban.

'Po zakonu se suzbija jedino klanjem peradi, nema liječenja, vrlo se lako širi s gospodarstva na gospodarstvo i uzrokuje velike štete', navodi veterinar Boris Galinec.

Na pitanje misli li da će se tržište uzdrmati jer traje pandemija, a sad se još pojavila ptičja gripa, Juraj Orehovec iz Velikog Bukovca smatra da će Božić definitivno biti malo poremećen.

'Bit će manje pataka, vidjet ćemo kako će se to odraziti na tržištu, vjerojatno i na cijenu, ali bit će dovoljnih količina za Božić', rekao je.

Iz Ministarstva poljoprivrede kažu da nema panike, ali oprez i kontrole su nužni.

'Stroge su mjere kontrole na ugroženom području, najprije u krugu od tri kilometra, zatim i na dodatnom od 10 kilometara - kontrole su svakodnevne, klinički pregledi se vrše', izjavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Za sada nema novih utvrđenih slučajeva ptičje gripe.