LINIĆ U RIJECI

'Prije poreza na imovinu treba smanjiti doprinose'

15.06.2010 u 13:57

Bionic
Reading

Saborski zastupnik SDP-a Slavko Linić danas je na konferenciji za novinstvo u Rijeci ocijenio neozbiljnim najave uvođenja poreza na imovinu u sredini godine pošto su se, kako je rekao, u vladi tri godine podsmjehivali SDP-ovim prijedlozima da se to učini

Samo uvođenje novog poreza ne smije se provesti, a da se, kako je predlagao SDP, prije ne smanje doprinosi za zdravstvo pa da se prihod od poreza na imovinu usmjeri u zdravstvo, kazao je Linić. Inače će se, smatra, prihodi od novog poreza samo "utopiti" u proračun pa neće pridonijeti rasterećenju plaća, poticanju rada i poduzetništva.

Linić je ustvrdio da vlada djeluje brzopleto, neodgovorno i nejasno, navevši da ne uspijeva suzbiti nelikvidnost, što onemogućuje ulaganja. Vlada u prvih šest mjeseci ove godine samo najavljuje promjene, štednju, izlaz iz nelikvidnosti i borbu protiv nezaposlenosti, a nije u stanju provesti ni jednu promjenu brzo i djelotvorno, ocijenio je. Sada štede građani i gospodarstvenici, a vlada je jedini rasipnik, drži Linić.

"Drago mi je da su se sindikati organizirali te da su se okrenuli građanima organizirajući prikupljanje potpisa za referendum o zakonu o radu. Time se govori vlasti da ne može dobiti prolaznu ocjenu", istaknuo je.

Saborski zastupnik Željko Jovanović rekao je da vladine mjere za oporavak gospodarstva samo služe za "krpanje proračuna" i "čuvanje fotelja" vladajućih. "Premijerka Jadranka Kosor dovela je zemlju u najgore stanje u povijesti, a njezini novi potezi pokazuju da je izgubila kompas. Građani masovnim odzivom na potpisivanje za referendum pokazuju da ne vjeruju vladi", smatra Jovanović.