poslovni rezultati

Prihodi Ine nepromijenjeni, operativna dobit 482 milijuna kuna

27.04.2018 u 16:21

Bionic
Reading

Prihodi INA Grupe u prvom su tromjesečju 2018. godine ostali na razini istog perioda u 2017. godini te iznose 3,7 milijardi kuna, pri čemu je povećanje cijena neutraliziralo nešto niže količine proizvedene nafte i plina. Operativna dobit neznatno je manja i iznosila je 482 milijuna kuna, dok je novčani tijek iz poslovnih aktivnosti ostao snažan i iznosio je 337 milijuna kuna u prvom tromjesečju 2018.

Istraživanje i proizvodnja iskoristili su pozitivno vanjsko okruženje s 29 posto većom ostvarenom cijenom ugljikovodika, zbog čega je EBITDA (operativna dobit) porasla za 14 posto na 732 milijuna kuna. EBITDA bez jednokratnih stavki Rafinerija i marketinga uključujući Trgovinu na malo u prvom tromjesečju 2018. postala je negativna te je iznosila 145 milijuna kuna, priopćeno je iz te kompanije.

Nepovoljno vanjsko okruženje zajedno s planiranim aktivnostima održavanja, zbog kojih Rafinerija nafte Rijeka nije radila, rezultiralo je nižom razinom prerade u rafineriji, što je također utjecalo na ukupan volumen prodaje. Maloprodaja goriva ostala je stabilna, dok je prodaja robe široke potrošnje nastavila rasti.

Kapitalna ulaganja u prvom tromjesečju 2018. iznosila su 196 milijuna kuna. Neto dug je istovremeno blago smanjen i iznosio je 1,2 milijarde kuna na kraju prvog tromjesečja 2018. godine, s vrlo niskim omjerom duga i kapitala ispod 10 posto.

Zoltán Áldott, šef Ine, komentirao je rezultate: 'Poslovanje INA Grupe u prvom tromjesečju 2018. godine ostalo je na razini prihoda sličnoj istom razdoblju 2017., što predstavlja stabilan rezultat u volatilnom okruženju. Iako je prvo tromjesečje obilježeno povoljnim okruženjem Brent cijene nafte od oko 67 dolara za barel, rafinerijsko okruženje bilo je slabo te je došlo do smanjenja većine rafinerijskih marži u usporedbi s prvim tromjesečjem 2017. godine. Posljedica takvih zbivanja jest da je rezultat Rafinerija i marketinga negativan, na što je dodatno utjecala niža dostupnost postrojenja uslijed aktivnosti održavanja ključnih rafinerijskih postrojenja u Rijeci'.

  • +17
Zoltán Áldott Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL