FINANCIJSKO IZVJEŠĆE

Prihodi Ericssona NT skočili gotovo 14 posto, porasla i zarada

29.04.2019 u 10:56

Bionic
Reading

Grupa Ericsson Nikola Tesla ostvarila je u proteklom tromjesečju prihode od prodaje u iznosu od oko 388 milijuna kuna, što je 13,8 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, a znatno je porasla i neto dobit te kompanije

Ta je dobit u prvom tromjesečju iznosila 32,9 milijuna kuna, što je 8,6 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, pokazuje poslovno izvješće te tvrtke, objavljeno u ponedjeljak na web stranici Zagrebačke burze.

Operativna dobit iznosila je, pak, 41,4 milijuna kuna, 2,2 posto manje nego godinu dana prije.

„Poslovni rezultati Ericsson Nikola Tesla Grupe u prvom tromjesečju 2019. pokazuju nastavak stabilnog poslovanja.

Prodaja usluga na Ericssonovom tržištu bilježi rast kao rezultat širenja poslovanja i dobivanja novih odgovornosti, prije svega u području 4G i 5G tehnologija”, poručila je u izvješću Gordana Kovačević, predsjednice Ericssona Nikole Tesle.

Tvrtka je na Ericssonovom tržištu u proteklom tromjesečju ostvarila prihode od prodaje u iznosu od 252,9 milijuna kuna, što je 6,4 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Na izvoznim tržištima, bez Ericssonova, prihodi od prodaje bili su niži za 3,6 posto na godišnjoj razini te su iznosili 43,8 milijuna kuna.

Na domaćem tržištu prihodi od prodaje Ericssona Nikole Tesle dosegnuli su, pak, 91,5 milijuna kuna te su veći za 58 posto na godišnjoj razini.

  • +12
Otvorenje Razvojno-istraživačkog centra Ericsson Nikola Tesla u Osijeku Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos

„Značajan porast prihoda od prodaje ostvaren je na domaćem tržištu. Vodeći hrvatski operatori ostaju fokusirani na modernizaciju mobilnih mreža, pripremu za uvođenje 5G te projekte digitalne transformacije, a veliki utjecaj na rast prihoda imao je i uspješno implementiran sustav za nadzor državne granice Republike Hrvatske”, kaže Gordana Kovbačević.

U ukupnim prihodima od prodaje udio domaćeg tržišta čini 23,6 posto, usluge za Ericsson 65,1 posto, dok ostala izvozna tržišta sudjeluju s 11,3 posto.

U usporedbi s prvim tromjesečjem prošle godine, bruto dobit Ericssona Nikole Tesle smanjena je u proteklom kvartalu za 2,6 posto, na 58,8 milijuna kuna.

To je „posljedica ulaganja u rast i razvoj Centra za istraživanje i razvoj te značajnog povećanja angažmana i radnog kapitala na projektima s ključnim kupcima Grupe”, poručuje u izvješću Gordana Kovačević.