izazovna godina

Ericsson Nikola Tesla lani povećao dobit za 67,4 posto uz rast prihoda od 5,2

  • Autor: T. O./Hina
  • Zadnja izmjena 20.02.2019 13:21
  • Objavljeno 20.02.2019 u 13:21
Predsjednica kompanije Ericsson Nikola Tesla Gordana Kovačević

Predsjednica kompanije Ericsson Nikola Tesla Gordana Kovačević

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damir Krajac

Predsjednica kompanije Ericsson Nikola Tesla Gordana Kovačević u srijedu je na predstavljanju poslovnih rezultata istaknula da je 2018. godina bila izuzetno dinamična, inovativna i puna izazova te kako kompanija otvara novi poslovni ciklus

"Godina 2018. je za Ericsson Nikola Tesla Grupu bila izuzeto dinamična, inovativna, puna izazova, ali zahvaljujući kvalitetnom radu menadžmenta i zaposlenika uspjeli smo osigurati stabilne poslovne rezultate i u svim ključnim parametrima poslovanja pokazati bolje rezultate nego u prethodnoj godini", kazala je Kovačević.

S obzirom da je 2018. bila dobra i kvalitetna godina, kako je kazala, "osnaženi ulazimo u naredni, strateški ciklus".

"Radit ćemo i truditi se izuzetno da i 2019. bude uspješna godina za kompaniju", poručila je Kovačević.

Ericsson Nikola Tesla Grupa u 2018. godini je ostvarila neto dobiti od 113,6 milijuna kuna, što je za 67,4 posto više nego godinu ranije.

Prihodi od prodaje su iznosili 1,56 milijardi kuna i bili su 5,2 posto viši. U ukupnim prihodima od prodaje udio domaćeg tržišta čini 23,9 posto, usluge za Ericsson 61,3 posto (od toga 11,4 posto udjela imaju usluge upravljanja u Hrvatskoj), dok ostala izvozna tržišta sudjeluju s 14,8 posto.

"Domaće tržište zabilježilo je značajan rast prihoda od prodaje kao rezultat ulaganja operatora u modernizaciju mobilnih mreža i projekte digitalne transformacije, dok izvozna tržišta bilježe niže prihode od prodaje zbog manjeg broja projekata modernizacije mreža te izazovnog ekonomskog i političkog okruženja na pojedinim tržištima. Ericssonovo tržište kontinuirano bilježi solidan rast te doprinosi financijskoj stabilnosti cjelokupnog poslovanja. Udio izvoza u ukupnim prihodima od prodaje Grupe je 65 posto”, kazala je Kovačević.

  • +12
  • +9

Otvaranje Razvojno-istraživačkog centra Ericssona Nikole Tesle u Osijeku

Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos

Na domaćem tržištu, naime, prihodi od prodaje iznosili su lani 372,6 milijuna kuna, što je za 34,7 posto više nego u 2017. godini.

Na Ericssonovom tržištu ostvareno je 955,8 milijuna kuna prihoda od prodaje ili 3,2 posto više u odnosu na prethodnu godinu, dok je na izvoznim tržištima bez Ericssonova prihod niži za 17,7 posto te iznosi 229,8 milijuna kuna.

Ostali ključni pokazatelji također bilježe porast. Tako je bruto dobit porasla za 7 posto, na 161,4 milijuna kuna, a operativna dobit za 56,3 posto, na 118,3 milijuna kuna.

  • +2

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u posjetu tvrtki Ericsson Nikola Tesla

Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongračić / CROPIX

Snažan porast operativne dobiti rezultat je veće bruto dobiti, manjih prodajnih i administrativnih troškova te projekata koji su realizirani sukladno Zakonu o poticanju ulaganja, istaknuto je.

Također je rečeno kako je tijekom trećeg tromjesečja pokrenut novi ciklus strateškog planiranja za razdoblje 2019. – 2023. godine.

"U razdoblju pred nama očekuju nas nove poslovne prilike, ali i izazovi. Kao odgovor na izazovno tržišno okruženje blisko surađujemo s kupcima kako bismo u potpunosti razumjeli njihove potrebe, prilagođavamo organizaciju i način rada te ulažemo u razvoj kompetencija zaposlenika i naše tehnološko vodstvo. I dalje će fokus biti na troškovnoj i operativnoj učinkovitosti, učinkovitosti kapitala te strateškom upravljanju rizicima. Iako će troškovi povezani sa strateškim ugovorima i ispitivanjima 5G u stvarnim uvjetima kratkoročno utjecati na profitabilnost, dugoročno će ojačati našu poslovnu i tržišnu poziciju”, rekla je Kovačević.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!