PRIMORSKO-GORANSKI KOMADINA

'Prihod županije od pomorskog dobra sve veći'

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 12.12.2011 19:13
  • Objavljeno 12.12.2011 u 19:08
zlatko komadina

zlatko komadina

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovačić

Prihod od pomorskog dobra u primorsko-goranskoj županiji svake je godine veći, a u 2012. očekuje se oko 20 milijuna kuna prihoda, a od toga će oko 9,5 mlijuna kuna pripasti županiji, kazao je danas na redovitoj konferenciji za novinare župan Zlatko Komadina

Dodao je da se u dijelu županijskog prihoda od naknada za koncesije na pomorskom dobru očekuje oko 6,8 milijuna kuna prihoda, a od naknada za plovila oko 2,7 milijuna kuna.

Ove godine je do 23. studenoga od pomorskog dobra prihod bio 20,5 milijuna kuna, od toga oko 8,5 milijuna kuna su prihodi županije, a po oko šest milijuna kuna jedinica lokalne uprave i države.

Po podatcima iz plana upravljanja pomorskim dobrom u županiji za 2012., do sada je u toj županiji određeno 424,08 kilometara granica pomorskog dobra ili 39,82 posto, a u postupku određivanja su još 194,66 kilometara ili 18,28 posto. U županiji je 1065 kilometara obale.

Tijekom 2012. planiraju se utvrditi granice pomorskog dobra na još 10 kilometara obale.

Za ulaganja na pomorskom dobru u 2012. u županiji se planira utrošiti 11,4 milijuna kuna - za održavanje lučke podgradnje, za izvanredno upravljanje, za utvrđivanje granica, za rad operativnog centra za zaštitu mora i drugo.

Komadina je u nastavku, na novinarske upite, ocijenio da u sustavu dežurstava liječnika opće medicine u županiji nešto 'nije u redu'. Naime, prošli vikend liječnici obiteljske medicine odbili su dežurati u ambulantama, a dok se Direkcija Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje i Koordinacija obiteljske medicine ne dogovore, neće biti dežurstava vikendom u Crikvenici, Delnicama, Krku i Opatiji.

Komadina je rekao da dežurstava mora biti, da rad liječnika mora biti plaćen te da će tražiti da se analizira može li taj sustav, sa stalnim ispadima, uopće funkcionirati. Rekao je da su 'plaćeni ljudi u ovoj županiji, u svojim institucijama, imamo ravnatelje, imamo pročelnike, prema tome neka izvole raditi svoj posao'. Dodao je da oni koji to ne žele, mogu otići ili da će im se on zahvaliti.

'Osobno mislim da će to završiti tako da će se morati osnovati novi timovi liječnika primarne zdravstvene zaštite, koji će pri domu zdravlja obavljati dežurstva', rekao je Komadina, dodavši da će to 'županiju stajati 'par' milijuna kuna'.

Na konferenciji je najavljena posljednja ovogodišnja sjednica županijske skupštine, na kojoj će se, u sklopu opširnog dnevnog reda, razmatrati prijedlog proračuna za 2012. od 302 milijuna kuna. Skupština će razmatrati i prijedlog zaduživanja županije i tvrtke Ekoplus za ukupno oko 12,7 milijuna kuna za sufinanciranje projekta izgradnje županijskog centra za gospodarenje otpadom 'Marišćina'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi