HUT:

'Pozdravljamo Vladinu najavu žurnog uređenja poslovanja kampova na pomorskom dobru'

13.06.2024 u 15:17

Bionic
Reading

Hrvatska udruga turizma (HUT) pozdravlja Vladinu namjeru za žurnim uređenjem poslovanja kampova uz i na pomorskom dobru, s utvrđivanjem granica tog dobra, jer je to prvi korak ka konkretnom i operativnom rješavanju pitanja tih granica važnih za poslovanje i investicije, ističe za Hinu direktor HUT-a Veljko Ostojić

'Do sada je bila situacija ili da granice pomorskog dobra nisu utvrđene ili su utvrđene na neki 'čudan način', ili su pak utvrđene i upisane pa su koncesije istekle. Dakle, bilo je raznih situacija pa su pojedini kampovi poslovali kako jesu, tj. bez pravne sigurnosti', kaže Ostojić u povodu današnjeg Vladinog zaključka o žurnom uređenju poslovanja kampova uz i na pomorskom dobru. Tim zaključkom se Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture zadužuje da žurno odredi granice pomorskog dobra na području gdje se nalaze kampovi.

U HUT-u, kao krovnoj udruzi hrvatskog turizma koja okuplja najveće hotelsko-turističke kompanije, stoga smatraju jako dobrim da se utvrde te granice, da se zna što je to pomorsko dobro i i da se u konačnici potpiše ugovor koji će omogućiti korisnicima koncesiju.

Ostojić naglašava da je to važno i u kontekstu turističkog zemljišta, za što je prošle godine Vlada donijela posebnu uredbu, prema kojoj svi korisnici trebaju izraditi parcelacijski elaborat i u sklopu njega definirati površinu zemljišta kampa ili hotela za zakup na 50 godina.

Dok se ne utvrdi granica pomorskog dobra to je nemoguće, kaže Ostojić. 'Ovo što se sada događa je preduvjet u najvećem broju slučajeva da se precizno definira površina zemljišta koja će biti predmetom zakupa, a ostalo će biti pomorsko dobro, tako da je stvarno bila potrebna odluka o žurnom utvrđivanju granica tog dobra', ocjenjuje Ostojić.

Kako je zaključkom Vlade dan rok do kraja 2025. za utvrđivanje tih granica, kao i da se do tada zastane s inspekcijskim mjerama za zabranu rada kampova, to znači, dodaje Ostojić, da kampovi ovu i iduću sezonu mogu mirnije raditi, a njihove vlasničke kompanije pripremati se za te novosti.

'Turistički sektor i društva žele da se granice pomorskog dobra utvrde i da znaju pod kojim će ga uvjetima moći koristiti. Svi znamo da je pomorsko dobro i turističko zemljište nužno plaćati kao nečiji 'tuđi' resurs, ali svi želimo imati i dobiti neku dugoročnu sigurnost i jasno definirane uvjete korištenja tog dobra i zemljišta', poručuje Ostojić.

Naglašava kako 'nije točno da hotelijeri odnosno turističke kompanije ništa ne plaćaju'. 'Plaćale su, a eventualno nije plaćena koncesija na pomorsko dobro jer nije bila ni utvrđena niti za to raspisan natječaj, ali ne krivnjom kompanija', kaže čelnik HUT-a.

Vladinim zaključkom se uz zaduženje Ministarstva mora, prometa i infrastrukture da žurno odredi granice pomorskog dobra na području gdje se nalaze kampovi, zadužuju i Ministarstvo financija i Carinska uprava te Uprava za sigurnost plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture da zastanu s inspekcijskim mjerama zabrane rada kampova dok se na pomorskom dobru ne riješe imovinsko-pravi odnosi tamo gdje nisu, a najdulje do 31. prosinca 2025.

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković na Vladi je istaknuo i da će Ministarstvo financija odnosno Carinska uprava svim trgovačkim društvima koja upravljaju kampovima naplatiti naknadu za područje koje je nesporno pomorsko dobro i to u visini 'koja odgovara koncesijskoj naknadi postignutoj natječajem na približno sličnoj lokaciji, počev od 1. siječnja 2019.'.

Ne navodeći više detalja, Butković je dodao i da će se 'nakon što se utvrdi granica pomorskog dobra, izvršiti konačni obračun naknade za gospodarsko korištenje tog dobra'.