ŽELJKO LOVRINČEVIĆ

Premijerkin savjetnik: Problem je u neodlučnosti vladajućih!

27.01.2011 u 14:04

Bionic
Reading

Na panel raspravi o nužnim gospodarskim odlukama kojima se pregovori s EU privode kraju, održanoj u sklopu 2. konferencije Novi model rasta hrvatskog gospodarstva, većina sudionika izrazila je optimizam u pogledu završetka pregovora do kraja lipnja

'Glavne odluke već su donesene i puno toga se više ne može napraviti', smatra Marko Škreb, glavni ekonomist PBZ-a, ukazujući na opasnosti koje nas čekaju nakon ulaska u Europsku uniju. Prema njegovom mišljenju, glavno pitanje na koje Hrvatska treba odgovoriti je kako dinamizirati ekonomski rast. 'Ekonomska struka nema gotovih recepata za dinamiziranje izvoza, a neće nam pomoći ni Europska unija', mišljenja je Škreb.

Jedini put Škreb vidi u jačanju konkurentnosti, osobito u onim područjima gdje zaostajemo za drugima, poput područja fleksibilnosti tržišta rada. Škreb je i iznio i tezu da su Hrvati neskloni reformama, ističući da reforme provodimo samo kada su na nametnute izvana ili kada se desi ozbiljnija kriza. Usporedio je ulazak u Europsku uniju s ulaskom u brak, ustvrdivši da tek nakon tog čina slijedi 'borba'.

Željko Lovrinčević, premijerkin savjetnik nije se složio s tezom da je Hrvatska nesklona reformama. On smatra da je problem u neodlučnosti vladajućih, ali i svih onih koji mogu provoditi pritisak na Vladu. Ponovio je svoju tezu da do sada nije bilo dovoljno odlučnosti u provođenju reformi, podsjećajući na neuspješne pokušaje mirovinske reforme i reforme tržišta rada. 'U narednim tjednima će se testirati Vladina odlučnost. Vrijeme za verbalizaciju problema istječe, stiže vrijeme odluka', poručio je Lovrinčević, izražavajući bojazan da će stvari krenuti u neželjenu smjeru, ako se Vlada bude ponašala kao do sada.

Ukazao je i na problem zanemarivanja drugih strateških partnera zbog prevelike koncentracije na Europsku uniju. 'Smetnuli smo s uma komunikaciju s drugim partnerima koji su dinamičniji i propulzivniji od Europske unije i kod kojih možemo bolje iskoristiti naše komparativne prednosti poput geografskog položaja', poručio je Lovrinčević.

Olgica Spevec, predsjednica agencije za Zaštitu tržišnog natjecanja dala je pregled što je sve učinjeno u području tržišnog natjecanja, istaknuvši da je postignuta kontrola poslovnih subjekata i potpuno promijenjeno ponašanje državnih institucija prema davanju potpora. 'Rezultat je ovoga procesa  uspostavljanje discipline u davanju potpora i pad ukupnih potpora, osobito onih sektorskih', naglasila je Spevec.

U raspravi o privatizaciji brodogradnje sudionici su izrazili različite stavove. Olgica Spevec izrazila je umjereni optimizam. 'Postoje realne šanse da proces privatizacije uspješno završimo i da sva brodogradilišta ostanu na životu', rekla je Spevec ukazujući na nepovoljan 'tajming' zbog globalne krize na tržištu brodskog prijevoza. Lovrinčević je istaknuo da je danas teško kvalitetno privatizirati brodogradnju, upozoravajući na opasnost da se nakon privatizacije pokaže kako planovi investitora nisu održivi. Slavko Linić, saborski zastupnik SDP-a, prebacio je odgovornost na uprave brodogradilišta, smatrajući da one trebale napraviti održive planove restrukturiranja, neovisno o procesu privatizacije.

Iako su uredno najavljeni, pozivu na raspravu nisu se odazvali potpredsjednik Vlade za investicije Domagoj Ivan Milošević i ministrica financija Martina Dalić