SRAMOTA NA UTAKMICI U MARIBORU

Premijer Cerar odbio se rukovati s Todorićem i predsjednikom Schalkea

12.12.2014 u 10:06

Bionic
Reading

Slovenski premijer Miro Cerar u srijedu navečer na nogometnoj utakmici Lige prvaka između Maribora i njemačkog Schalkea u dva se navrata odbio rukovati s Ivicom Todorićem, vlasnikom Agrokora. Navodno je Cerar tako postupio iz straha da bi to morao prijaviti Komisiji za sprečavanje korupcije, a njegovo je opravdanje, prema pisanju slovenskog portala požareport.si, neviđena 'glupost, sramota i nepristojnost'

Ulazak Maribora u Ligu prvaka senzacija je u Sloveniji i šire pa su tako i političari, uključujući slovenskog predsjednika Vlade, krenuli pohoditi nogometne utakmice. U srijedu je u protokolarnoj loži na stadionu u Mariboru uz Cerara bila i ministrica unutarnjih poslova Vesna Györkös Žnidar.

'Cerar je u loži u dva navrata izazvao pravi skandal. Prije početka utakmice te na poluvremenu odbio se rukovati s vlasnikom Mercatora Ivicom Todorićem i njemačkim biznismenom Clemensom Tönniesom, vlasnikom kompanije Fleischwerk Tönnies te predsjednikom kluba Schalke. Iako je i Todorićeva i Tönniesova želja bila da se upoznaju sa slovenskim premijerom, njegov je protokol tu molbu izričito odbio uz obrazloženje kako bi u tom slučaju premijer morao prijavljivati antikorupcijskoj komisiji vezu s dva biznismena', piše slovenski portal. Cerarov potez nije bio samo neuljudan, nego je navodno izazvao potpuni šok među nazočnima u VIP loži.

Slovenski portal podsjeća da je Ivica Todorić vlasnik Agrokora, najvećeg hrvatskog i regionalnog koncerna koji je nedavno preuzeo Mercator dok je njemački biznismen zajedno s bratom najveći proizvođač mesa u Njemačkoj, s imovinom procijenjenom na oko 15 milijardi eura. Tönnies je usto prijatelj njemačke kancelarke Angele Merkel.

'Ako već ne zbog sebe, Miro Cerar se s Tönniesom, pa onda i s Todorićem, mogao rukovati u interesu slovenske prehrambene industrije, kojoj su krvavo potrebni kapital i investicije. Umjesto toga, Cerar je na poluvremenu radije ćaskao sa svojom kolegicom iz Vlade', upozorava slovenski medij.

Miro Cerar: Nikad se ni s kim nisam odbio rukovati!

'Predsjednik vlade Miro Cerar nikad se ni s kim nije odbio pristojno rukovati. Naprotiv, upravo pozdrav i stisak ruke koristi kao najbolji kontakt sukladno funkciji koju obavlja', poručili su putem priopćenja iz stranke slovenskog premijera Mire Cerara. 'Na nogometnoj utakmici u Mariboru nije ni došlo do susreta. Predsjedniku vlade je prišao Matej Lahovnik član NO Mercatora te je predložio zaseban razgovor s Ivicom Todorićem i Clemensom Tönniesom, na kojem bi i on nazočio. Predloženo je premijer i predsjednik Stranke Miro Cerar pred nazočnima uljudno odbio', stoji u priopćenju.