nudimo im sve što trebaju

Prema najnovijim podacima Hrvatska je omiljena europska država među digitalnim nomadima

  • Autor: L. Špiljak
  • Zadnja izmjena 29.06.2022 14:17
  • Objavljeno 29.06.2022 u 14:17
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Navarro Parcerisas Carles / Alamy / Alamy / Profimedia

Hrvatsko je postala digitalno nomadsko žarište. Još prije godinu dana to je konstatirao Jan de Jong, inicijator dobivanja dozvole za digitalne nomade te suosnivač i predsjednik udruge Digital Nomad Hrvatska. Sada je to i dodatno potvrdio objavom na društvenim mrežama

Naime, sve više digitalnih nomada rado bira Hrvatsku kao svoju radnu destinaciju, što potvrđuje najnovija ljestvica s web stranice Nomadlist.com, prema kojoj je Hrvatska ponovno zauzela drugo mjesto na listi top 10 najatraktivnijih zemalja za tu skupinu radnika.

Hrvatska je ujedno broj jedan zemlja u Europi za digitalne nomade jer prvo mjesto zauzima Japan, a druga europska zemlja na listi je Austrija na osmom mjestu.

De Jong je nedavno u razgovoru za tportal naveo da se digitalnim nomadima u Hrvatskoj sviđa sigurnost, dobra internetska veza, životni stil, kvalitetna hrana, priroda, autentično iskustvo, povoljni smještaj za zapadne standarde te odlična internetska veza

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dražen Tomić / Tomić Production

Podsjetimo, Hrvatska je bila među prvim članicama Europske unije, ali i među prvima u svijetu koja je regulirala jednogodišnji privremeni boravak za digitalne nomade iz trećih država i počela s izdavanjem viza za njihov boravak. U prijavi u MUP-u moraju dokazati da rade na daljinu, da imaju smještaj i zdravstveno osiguranje, da zarađuju najmanje 2200 eura mjesečno te da ne pružaju usluge tvrtkama iz Hrvatske.

'Moje su procjene, koje su kasnije i potvrđene, da digitalni nomad mjesečno troši najmanje 10.000 kuna na život u Hrvatskoj, što, ako računamo da ih u Hrvatsku mjesečno dođe oko 5000, za hrvatsko gospodarstvo znači 500 milijuna kuna godišnje. Korist od toga imaju i hrvatske tvrtke, ali i restorani, frizerski saloni, prodavači, turističke atrakcije, pa i porezna uprava, jer digitalni nomadi na sve što kupe plaćaju PDV.

Kada tvrtke ostvare veću zaradu, platit će više poreza na dobit. Hrvatska je zaista jedno od omiljenih odredišta digitalnih nomada. Primjerice, kod nas dolazi gotovo dvostruko više digitalnih nomada nego u Estoniju, zemlju koja je prva uvela takve vize', istaknuo je ranije De Jong u razgovoru za tportal.

Najviše zahtjeva iz SAD-a, Rusije i Ukrajine

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova (MUP), od 1. siječnja prošle godine do 31. svibnja ove godine zaprimljeno je 766 zahtjeva državljana trećih zemalja, od čega je odobreno 315.

Više od po 100 zahtjeva imali su državljani SAD-a, Rusije i Ukrajine.

Prema istraživanju koje je prošle godine proveo NomadList.com, samo lani u srpnju u Hrvatsku je ušlo 3000 digitalnih nomada. Njih 1200 došlo je u Zagreb, 1200 u Split i 600 u Dubrovnik.

S obzirom na to da državljani Europske unije trebaju dozvolu za boravak u Hrvatskoj, De Jong vjeruje da je digitalnih nomada u Lijepoj Našoj trenutno više nego što pokazuju statistike.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!