Digital Discovery of Dubrovnik 2021.

Digitalni nomadi zaranjaju u jedno od najizvrsnijih i najspektakularnijih područja Dubrovačko-neretvanske županije

12.07.2021 u 09:21

Bionic
Reading

Program doživljaja, Digital Discovery of Dubrovnik 2021, za digitalne nomade u Hrvatskoj, u organizaciji specijalizirane dubrovačke agencije Adriatic SeaChange, otvorio je srpanj nezaboravnom pustolovinom do delte Neretve. Prekrasna kombinacija prirodne povijesti, rimske povijesti, safarija s brodom i tradicionalnog obroka približila je digitalne nomade jednoj od najpopularnijih regija cijele Dubrovačko-neretvanske županije

Nije sve pijesak, more i sunce, a prošlog je vikenda međunarodna kombinacija digitalnih nomada iz Dalmacije dobila "izbliza i osoban" uvid u blistavu povijest i spektakularne prirodne resurse rijeke Neretve. Dan je započeo posebnim razgledanjem jednog od najimpresivnijih muzeja u cijeloj županiji, Prirodoslovnog muzeja u Metkoviću. Uz potporu Turističke zajednice grada Metkovića, grupa je istražila interaktivni muzej i dobila uvid u specifičnu floru i faunu cijele delte Neretve. "Toliko prirode i divljih životinja na relativno malom području, ovo je sigurno mjesto koje ne samo da treba zaštititi, već i njegovati za buduće generacije", komentirao je jedan digitalni nomad iz SAD-a.

Nakon toga slijedila je lekcija iz povijesti. "Ti su kipovi i relikvije stari oko 2000 godina", komentirao je britanski digitalni nomad dok je skupina obilazila Arheološki muzej Narona u Vidu, koji je izgrađen oko ostataka rimskog naselja. "Željeli smo istaknuti muzeje i dragulje kako bismo našim gostima pružili istinsko iskustvo koje nikada neće zaboraviti", komentirala je Barbara Lončarić Lučić, suvlasnica tvrtke Adriatic SeaChange.

Naoružani teoretskim i povijesnim znanjem o delti Neretve, došlo je vrijeme za foto-safari u tradicionalnom drvenom čamcu s netaknutom prirodom koja nalikuje dalmatinskoj verziji Floride. Prethodni obilazak Prirodoslovnog muzeja svakako je imao pozitivan učinak jer su digitalni nomadi prepoznavali divlje ptice. Uz panoramske fotografije zelene prirode poslane diljem svijeta putem kanala društvenih mreža nomada, ovaj je safari očito bio dobitna kombinacija.

Obilazak je završen u tradicionalnom stilu obrokom u jednom od vodećih restorana rijeke Neretve i naravno otvorio je novu priliku za upijanje lokalnih kultura. Da bi cijelo iskustvo bilo još nezaboravnije, gosti su svi pozdravili široki osmijeh i raširene ruke domaćina Pave Jerkovića. Ljudi i priče čine dan nezaboravnim. Na jelovniku su bile žabe i jegulje s ponekim finim domaćim vinima. Svoj doživljaj najbolje je sažeo digitalni nomad iz SAD-a koji je rekao: "Svatko tko misli da je ovo područje posebno samo radi obale mora proširiti svoje vidike."