sezona pod upitnikom

Predsezone vjerojatno neće ni biti, iznajmljivači već najavili nove, više cijene turističkog smještaja

01.03.2022 u 09:02

Bionic
Reading

U Splitsko-dalmatinskoj županiji turistička industrija zasad nije osjetila posljedice rata u Ukrajini, javlja HRT. Rusi nemaju hotela u Splitu i okolici, a u statistikama su lani bili na jedan posto ukupnog turističkog prometa

No strahuje se od poskupljenja energenata. Ionako je već sve poskupjelo. 'Cijene određuje tržište, ponuda i potražnja uz razne druge faktore. Ulazne cijene energenata - struje koja raste puta 400 ili plina puta 200 - rastu, tako da se cijene smještaja moraju prilagoditi tržišnim uvjetima', naglašava za HRT Domagoj Tomasović, hotelijer.

Predsezone vjerojatno neće biti, ali i iznajmljivači su već najavili nove, više cijene.

'Treba povećati cijene za ovu sezonu, s obzirom na inflaciju, 10-20 posto minimalno', ističe Martina Nimac Kalcina, predsjednica Zajednice obiteljskog turizma iz HGK.

Uz smještaj, poskupjet će hrana i piće, no ratu unatoč vjeruje se u uspješnu visoku sezonu i bolje rezultate nego lani, kada smo bili na korak do 2019.

Naravno, ako ne bude novih varijanti virusa, dugotrajnog sukoba Rusije i Ukrajine, koji već izazva veliku izbjegličku krizu, i novih poskupljenja, što slabi ekonomsku moć građana koji tradicionalno dolaze na Jadran, kao i želju za putovanjima.