APEL BIZNISMENIMA

Pravo je vrijeme za povratak u Libiju

16.12.2011 u 14:36

Bionic
Reading

Pravo je vrijeme za obnovu poslovne prisutnosti u Libiji koja nakon rata vapi za obnovom, glavna je poruka seminara 'Kako poslovati s Libijom' održanog danas u organizaciji Hrvatske gospodarske komore

Nacionalno prijelazno vijeće objavilo je 23. listopada kraj rata u kojem je svrgnut dugogodišnji diktator Gadafi i to je bio signal mnogim svjetskim kompanijama da se vrate, kaže gospodarski savjetnik Veleposlanstva Hrvatske u Libiji Vojko Senker

Među poznatijim svjetskim imenima poslovanje u Libiji obnovili su Agip, Total, Shell i drugi, a samo iz Turske u jednom mahu stiglo ih je 600. Proizvodnja nafte na polovici je predratnih kapaciteta, a očekuje se da bi od sredine iduće godine mogla biti na prijeratnoj razini, kaže Senker.

Ističe da sigurnosno stanje više nije prepreka hrvatskim tvrtkama u njihovom povratku u Libiju jer prijelazna vlada uspijeva osigurati red i mir. Od 10. listopada ponovno je aktivno i hrvatsko veleposlanstvo u Tripoliju, što je također povoljna vijest za hrvatske gospodarstvenike.

Libija je bogata zemlja s mogućnošću financiranja poratne obnove, kaže Yannil Belbachir iz odvjetničke kuće Faresgroup, koja pomaže stranim tvrtkama pri dolasku u Libiju. Trenutno joj najviše trebaju hrana, lijekovi i medicinska oprema i to je prva poslovna prilika koju Libija sada pruža, kaže Belbachir. Dugoročno, napominje, u Libiji se isplati poslovno angažirati u obnovi energetske, prometne i komunalne infrastrukture i građevinarstvu, posebice stanogradnji i to ne samo u Tripoliju, nego i u drugim gradovima i pokrajinama.

Pravno gledajući, u Libiji je na snazi sloboda poslovnog ugovaranja, a poslovni odnosi uređeni su slično kao na zapadu tako da unatoč utjecaju šerijata poslovni ljudi mogu bez većih poteškoća ostvariti svoje projekte.

Libija je zemlja sa 6,6 milijuna stanovnika i bruto domaćim proizvodom po stanovniku od 13.846 dolara. Najveći trgovački partneri su joj Italija, Kina, Turska i Francuska. Okosnicu gospodarstva čini vađenje i izvoz, u svijetu poznate 'lake' libijske nafte, pogodne za rafinerijsku preradu.

Hrvatska s Libijom ima pozitivni saldo robe razmjene, prošle godine u tu je zemlju izvezla roba u vijednosti 47,5 milijuna dolara, a uvezla za 13,7 milijuna dolara. U prvih devet mjeseci ove godine hrvatski izvoz u Libiju bio je vrijedan 25,2 milijuna dolara, a uvoz 4,4 milijuna dolara.