ADROVIĆ VOLI BIOVEGU

Poznati ekolanac buja uz milijunsku injekciju bivšeg bankara

  • Autor: Nikola Sučec
  • Zadnja izmjena 26.05.2015 07:00
  • Objavljeno 26.05.2015 u 07:00
Jadranka-i-zdenko

Jadranka-i-zdenko

Izvor: Pixsell / Autor: B. Scitar, M. Lukunic

Biovega, tvrtka za proizvodnju i distribuciju ekohrane, lani je zaradila više od dva milijuna kuna uz promet koji je prvi put u povijesti tvrtke probio granicu od sto milijuna kuna

Novac za daljnje širenje poslovanja Biovega, za razliku od većine domaćih kompanija, ne nalazi samo u bankama. Krajem travnja izdali su obveznice u vrijednosti od 950 tisuća eura ili više od sedam milijuna kuna, a  krajem prošle godine likvidnost su popravili komercijalnim zapisom od 277.625 eura (više od dva milijuna kuna). Interesantna su imena koja su uložila novac u Biovegu: vlasnik je njezinih obveznica poduzetnik Domagoj Kamenski, a komercijalni zapis u cijelosti je iskupio bivši čelnik Raiffeisen banke Zdenko Adrović.

'To je izvrsna tvrtka', rekao je kratko Adrović kada smo ga upitali zašto je odlučio uložiti čak dva milijuna kuna u Biovegu.

Inače, Adrović je do srpnja 2014. bio predsjednik Uprave Raiffeisen banke. Na toj je poziciji proveo čak 17 godina. Adrović nije jedini bankar koji je nakon odlaska iz Uprave odlučio ulagati u manja poduzeća. U male biznise ulaže i bivši šef Zagrebačke banke Franjo Luković koji je postao suvlasnik tvrtke Data Link koja se bavi LED rasvjetom.

Gotovo milijun eura na obveznice Biovege potrošio je Domagoj Kamenski, sin Dragutina Kamenskog, koji je pak vlasnik građevinske tvrtke Kamgrad. Domagoj Kamenski trenutačno radi kao član uprave u obiteljskoj tvrtci, a prije toga bio je zaposlen u Raiffeisen banci.

Obveznica Biovege koju je kupio dospijeva krajem travnja 2020., prodana je uz kamatu od 6,5 posto uz tromjesečne isplate.

Jadranka Pejić Boban, suvlasnica i direktorica Biovege objasnila je kako se odlučila za refinanciranje dugova obveznicama i komercijalnim zapisima kako bi smanjila ovisnost o bankama.

'Novcem od obveznica financirat ćemo novi investicijski ciklus i širenje. Imamo potencijala. U budućnosti ćemo potražiti i ostale oblike partnerstva i financiranja kako bismo podržali rast', rekla je za tportal.hr.

Što se ostvarenih poslovnih rezultata tiče, Pejić Boban ne krije zadovoljstvo brojkama iz 2014. godini.

'Biovega, ali i cijela grupa lani je probila granicu od sto milijuna kuna prihoda, što je rast od oko 12 posto. Ciljali smo i na EBITDA maržu (bruto dobit podijeljena s poslovnim prihodima) od šest posto, što smo i ostvarili. Zadovoljni smo svim parametrima'.

Tvrtka Biovega, pionir je zelenog gospodarstva te hrvatski lider u distribuciji ekoloških proizvoda. Tvrtka ima 170 zaposlenih, a poznata je po trgovinama bio&bio te brendu Eko zona koji označava 120 ekoloških brendova koji se prodaju u mreži trgovačkog lanca Konzum.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!