UMJESTO MIROVINE

Bankar Franjo Luković ušao u biznis s LED rasvjetom

11.12.2014 u 19:31

Bionic
Reading

Franjo Luković, jedan od najdugovječnijih hrvatskih bankara, uoči odlaska iz Zagrebačke banke okrenuo se novom biznisu. Sredinom ove godine postao je suvlasnik bjelovarske visokotehnološke tvrtke Data Link koja razvija inovativnu tehnologije proizvodnje LED rasvjete

Poznati hrvatski bankar i jedan od najmoćnijih domaćih poslovnih ljudi u lipnju ove godine financijskom injekcijom od 3,2 milijuna kuna dokapitalizirao je bjelovarsku tvrtku Data link. Kompanija u vlasništvu bjelovarskih poduzetnika Darka Crhe i Igora Hrvatinčića djeluje još od 1991., a bavi se razvojem i proizvodnjom uređaja visoke tehnologije prema zahtjevu korisnika.

U zadnjih nekoliko godina Data Link razvija ambiciozan projekt inovativne LED rasvjete. Zajedno s prijateljem Zvonkom Magićem i njegovom tvrtkom Energyplus Darko Crha želi stvoriti konkurentan izvozni proizvod koji će imati najmanje 80 posto komponenti proizvedenih u Hrvatskoj.

Da bi u tome uspjeli, okupili su klaster domaćih proizvođača u kojem se, osim tvrtki Data Link i Energyplus, nalaze Metal-product, Šestan-Busch, Omega, Gumiimpex i drugi.

Potencijale ovog izvoznog projekta očito je prepoznao i 'poslovni anđeo' Franjo Luković koji kaže da poznaje Crhu kao sjajnog i svestranog inženjera i inovatora od prije više od 20 godina.

'Njegovoj tvrtki trebao je kapital za širenje proizvodnih kapaciteta i prelazak s malih na velike serije u proizvodnji LED svjetiljki visoke kvalitete, a meni je to prilika za aktivnost po okončanju mandata u Zagrebačkoj banci, u high tech proizvodnji orijentiranoj izvozu', otkriva Franjo Luković za tportal.

313188, 277264, 355370, 311892
Podršku inovativnom projektu dalo je i Ministrarstvo poduzetništva i obrta
koje je kroz program za povećanje produktivnosti tvrtki Data Link ove godine odobrilo 4,6 milijuna bespovratnih kuna.

Lukovićeva zlatna koka trenutačno zapošljava devet djelatnika i raspolaže razvojnim laboratorijem i kompletnom automatskom SMD proizvodnom linijom srednjeg kapaciteta koja joj omogućuje da uspješno realizira vlastite proizvode i specijalne uređaje po zahtjevu investitora.

U ovom trenutku to je još uvijek mala tvrtka čiji godišnji prihodi variraju između dva i tri milijuna kuna. U prošloj godini dosegnuli su 2,6 milijuna kuna, uz neto dobit od 81,5 tisuća kuna.

Krajem 2013., tvrtka je raspolagala s 0,97 milijuna kuna vlastitog kapitala dok su obveze, uglavnom kratkoročne, iznosile 1,26 milijuna kuna.

Financijskom injekcijom kojom će Luković po ispunjenju određenih uvjeta iz suvlasničkih ugovora steći 40-postotni vlasnički udjel znatno je povećan financijski potencijal kompanije, a veliki planovi s LED rasvjetom trebali bi rezultirati novim zapošljavanjem i višestrukim povećanjem prihoda.

Premda mu u veljači iduće godine istječe mandat čelnog čovjeka Zagrebačke banke, Luković se neće operativno uključiti u poslovanje Data Linka, već će njegova uloga biti savjetodavne naravi. 'Osim novcem, mogu pridonijeti iskustvom u poslovnom upravljanju koje je često dragocjeno u brzo rastućim firmama', poručuje poznati bankar, spreman za nove poslovne izazove.