nautička sezona

Povećan broj dolazaka megajahti u hrvatske luke. 'Dostigli smo 2019. Čak su te brojke i nešto veće'

12.07.2021 u 11:51

Bionic
Reading

Nautička sezona ide više nego dobro. Bilježi se povećan broj sidrenja u odnosu na lani, a značajno je veći broj megajahti koje dolaze na našu stranu Jadrana

Od ravnatelja Lučke uprave Dubrovnik Blaža Peza doznaj se kako su do 6. srpnja u luci imali 110 megajahti, prošle 75, piše Dubrovački vjesnik.

'Megajahte su i prošle godine pomogle da premostimo razdoblje nedolaska kruzera. Imali smo i lani osjetno veći dolazak jahti u luku, a ove godine bilježimo povećanje', kaže Pezo. Iako je prihod od luksuznih jahti neusporediv s onim od kruzera, iskreno će, sretni su što megajahte dolaze u luku a oni se trude 'maksimalno biti operativni i uslužni'.

Vlasnik pomorske agecije 'Adriatic Services' Lovorko Lučić ističe kako je ova sezona, za sada, u okvirima očekivanja.

'Broj jahti je veći u odnosu na lanjsku sezonu, a osobito se to odnosi na jahte koje obavljaju komerijalnu dijelatnost odnosno chartere. Budući da je prošle godine velika većina ugovorenih chartera prebačena za 2021. ova sezona je u tom pogledu jako dobra'.

Prema iskustvu ove dubrovačke agencije, 2019. godine je bilo više jahti, ali 'u 2021. imamo puno veći broj mega jahti od 100 i više metara'.

  • +5
Luksuzna jahta Flying Fox usidrena ispred Šibenika Izvor: Cropix / Autor: Nikša Stipaničev / CROPIX

'Ukoliko epidemiološka situacija ostane dobra mislim da će se ostvariti nekih 85 posto rezultata iz 2019. godine. Važno je nastaviti sa promocijom sigurne i covid free desinacije , koju između ostalih promoviraju i Zračna luka Dubrovnik i ACI Dubrovnik kao jedni od ključnih aktera nautičkog turizma u našoj Županiji', kaže Lovorko Lučić pa naglašava kako su ove sezone gosti s luksuznih jahti puni odličnih dojmova o Dubrovniku, ponajprije zbog izostanka prevelikih gužvi u Gradu.

Kažu, sada mogu osjetiti pravu ljepotu Grada. Također, odgovara im što u restoranima, a pretpostavit ćemo da obilaze one ekskluzivne, ima dovoljno mjesta.

Dorijan Dujmić iz BWA Yachting Hrvatska ističe kako je povećan broj dolazaka plovila u Jadran, pogotovo u RH. Otprilike, 30 posto više dolazaka jahti u odnosu na lani. U lanjskoj covid godini ovaj vid turizma je bio izražen, zbog sigurnosti i izoliranosti koju nudi, a ove sezone još i više.

'Dostigli smo brojke iz 2019. čak su te brojke i nešto veće. Nezahvalno je govoriti o ukupnom rezultatu jer nismo došli do pola sezone, imamo srpanj, kolovoz, nadamo se i rujan. Sve naravno ovisi i o pandemiji, a u Europi se već spominje taj četvrti val', kaže Dujmić.