podaci eurostata

Potvrđen snažan oporavak BDP-a EU-a i eurozone u drugom kvartalu

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 07.09.2021 13:52
  • Objavljeno 07.09.2021 u 13:52
Ilustrativna fotografija

Ilustrativna fotografija

Izvor: Profimedia / Autor: Alexey Popov / Panthermedia / Profimedia

Europsko gospodarstvo u drugom se kvartalu snažno oporavilo, potvrdio je u utorak europski statistički ured, blago povisivši procjene rasta aktivnosti

Sezonski prilagođeni BDP EU-a porastao je u razdoblju od travnja do lipnja za revidiranih 2,1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je bio smanjen 0,1 posto, objavio je europski statistički ured, podigavši procjenu objavljenu sredinom kolovoza za 0,2 postotna boda.

BDP eurozone uvećan je za revidiranih 2,2 posto, nakon pada u prva tri ovogodišnja mjeseca za 0,3 posto. Procjena iz kolovoza također je podignuta za 0,2 postotna boda.

Aktivnosti su na oba područja porasle najsnažnije od trećeg tromjesečja 2020., kada su vlade nakon prvog vala pandemije bile ublažile ograničenja nakon prvog vala pandemije. Ovog proljeća mjere su ublažene paralelno ubrzanom cijepljenju građana protiv covida 19.

Usporedbe radi, američki BDP porastao je u drugom tromjesečju 1,6 posto u usporedbi s prethodna tri mjeseca kada je bio uvećan 1,5 posto, naveo je Eurostat.

Uzlet u Irskoj

Najveći rast BDP-a na tromjesečnoj razini među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao ostvarila je u drugom kvartalu Irska, za 6,3 posto, a slijedi Portugal, sa 4,9 posto.

Blizu su i Latvija i Estonija, s rastom BDP-a od 4,4 odnosno 4,3 posto.

Pad BDP-a na tromjesečnoj razini zabilježile su samo Malta i Hrvatska, pokazuje izvješće Eurostata.

Hrvatski BDP pao je u drugom tromjesečju za 0,2 posto u odnosu na prva tri ovogodišnja mjeseca kada je bio poskočio za 5,4 posto.

BDP Malte smanjen je za 0,5 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca.

Eurostat nije raspolagao jedino podacima za Luksemburg.

Trag koronamjera

U usporedbi s drugim tromjesečjem prošle godine kada su uvedene stroge mjere suzbijanja prvog vala pandemije covida 19, aktivnosti su u EU prema sezonski prilagođenim podacima porasle za revidiranih 13,8 posto, a u eurozoni za 14,3 posto.

Eurostat je time podigao kolovošku procjenu za oba područja za 0,6 postotnih bodova.

U prvom ovogodišnjem tromjesečju BDP je na oba područja bio manji za revidiranih 1,2 posto nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, neposredno uoči početka pandemije covida 19.

Američki BDP porastao je u drugom tromjesečju 12,2 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, navodi europski statistički ured. U prvom ovogodišnjem kvartalu najveće svjetsko gospodarstvo poraslo je za 0,5 posto.

Hrvatska rame uz rame s Grčkom

Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao najsnažnije je u drugom tromjesečju u usporedbi s istim razdobljem lani porastao BDP Irske, za 21,1 posto.

U stopu je slijedi Španjolska, s rastom gospodarske aktivnosti za 19,8 posto, potvrdile su najnovije procjene Eurostata.

Blizu su i Francuska, s rastom od 18,7 posto, te Mađarska i Italija, gdje su aktivnosti poskočile za 17,7 odnosno 17,3 posto.

U Hrvatskoj je gospodarska aktivnost porasla za 16,1 posto u odnosu na drugo tromjesečje prošle godine, nakon što je u prva tri ovogodišnja mjeseca bila smanjena za jedan posto, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Gotov isti postotni rast BDP-a bilježila je i Grčka, čijije BDP porastao za 16,2 posto.

Blizu su i Slovenija i Portugal, s rastom gospodarske aktivnosti od 15,7 odnosno 15,5 posto.

Najveće europsko gospodarstvo, ono Njemačke, u drugom je tromjesečju u odnosu na isto razdoblje lani poraslo za 9,4 posto, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!