ŽELJKO TOMAŠIĆ:

'Potrošnja energije pala, a potrošači i dalje plaćaju ceh'

08.11.2016 u 11:29

Bionic
Reading

Regionalna organizacija zaštite potrošača (ROZP) ističe problem dodatnog osiromašivanja građana računima za grijanje koji se ne smanjuju usprkos smanjenoj potrošnji energije te rastuću bojazan građana kako će biti dodatno kažnjeni većim porezom na nekretnine i to, nakon što su se uz državne poticaje kreditno zadužili i uložili u energetsku obnovu svojih zgrada i stanova

Najave ministra Zdravka Marića kako će se za nekretnine koje su u boljem stanju i imaju viši energetski razred plaćati viši porez, izazivaju novu zabrinutost potrošača. Prema podacima HERA-e, utrošena količina toplinske energije u Hrvatskoj smanjila se za 20 posto, ali računi nisu slijedili taj trend.

Željko Tomašić, predsjednik ROZP, rekao je: 'Hrvatska je ulaskom u EU preuzela obvezu smanjiti potrošnju energije, no ceh plaćaju potrošači, a usto se slabije griju. Građani su, izmanipulirani javnom kampanjom o uštedi energije od 30 posto koju donosi ugradnja razdjelnika, kao i poticanjem na energetsku obnovu fasada uz pomoć državnih poticaja, još dodatno podigli kredite kod poslovnih banaka na sredstva pričuve.'

'Potrošnja toplinske energije u zadnje je dvije godine smanjena, ali ne zbog provedene agresivne kampanje, već zbog zima toplijih od prosjeka. Pritom, računi za grijanje ostali su isti ili čak veći kod ugrađenih razdjelnika, a dio građana odabrao je smrzavanje umjesto grijanja kako bi si smanjio račune', dodao je Tomašić.

Poučeni tim lošim iskustvom, potrošači se sada pitaju da li će zbog ispunjavanja zakonskih zahtjeva za ugradnjom razdjelnika biti još dodatno kažnjeni većim porezom na svoje stanove te što s onima koji neće moći platiti sve te uvećane troškove.