niska inflacija

Potrošačke cijene u listopadu pale 0,1 posto u odnosu na 2019, porasle u odnosu na rujan

17.11.2020 u 12:56

Bionic
Reading

Potrošačke cijene u listopadu su nakon stagnacije u rujnu pale na godišnjoj razini za 0,1 posto, dok su u odnosu na rujan porasle za 0,4 posto, objavio je u utorak Državni zavod za statistiku (DZS). U prvih deset mjeseci ove godine cijene potrošačke cijene prosječno su više za 0,3 posto u usporedbi s istim razdobljem lani.

Na godišnjoj razini, najveći generator pada cijena u listopadu bile su cijene u kategoriji prijevoza, koje u strukturi potrošačke košarice čine nešto više od 15 posto, a pale su za pet posto. Unutar te kategorije, pad cijena je prije svega podržan padom cijena goriva i maziva za osobna prijevozna sredstva, za 10,9 posto, koja u ukupnoj strukturi sudjeluju sa 6,9 posto.

Analitičari Raiffeisen banke (RBA) kažu da je to "zrcalna slika" kretanja cijena sirove nafte na svjetskim robnim tržišta, koje su na godišnjoj razni i tijekom drugog i trećeg tromjesečja ostale od 25 do 30 posto nižim razinama.

Nakon prijevoza, cijene su na godišnjoj razini najviše pale u kategoriji stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva, za 1,6 posto, a pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva pojeftinili su za 0,6 posto.

S druge strane, ublažavanju pada potrošačkih cijena na godišnjoj razini najviše je, s rastom od 1,3 posto, pridonio pozitivni doprinos u najvećoj kategoriji - hrana i bezalkoholna pića, koja u ukupnoj potrošnji sudjeluje s 26 posto.

Slijede alkoholna pića i duhan s nešto manjim udjelom od 5,2 posto u ukupnoj strukturi te rastom od 4,8 posto. Promatrajući cijene dobara i usluga bez energije, na godišnjoj su razini porasle za 1,2 posto odnosno 1,4 posto u razdoblju od siječnja do listopada.

Prosječne cijena bez energije i hrane porasle su za 1,3 posto, a u prvih deset mjeseci jedan posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

"To ukazuje na zamjetan utjecaj pada cijena energije. Potrošačke cijene dobara u strukturi čine ukupno 74 posto te su na godišnjoj razini bile niže za 0,6 posto, dok su s druge strane, cijene usluga porasle na godišnjoj razini za 1,5 posto, kažeu RBA-ovi analitičari.

Prema skupinama i namjeni potrošnje na mjesečnoj razini, najznačajniji doprinos rastu potrošačkih cijena došao je od viših cijena u kategoriji odjeće i obuće (6,4 posto potrošačkoj košarici proizvoda), koje su u listopadu porasle za 8,1 posto u odnosu na rujan, uslijed novih jesenskih kolekcija odjeće i obuće.

Pozitivan doprinos mjesečnom rastu cijena kod ostalih kategorija bio je značajno slabiji. S druge strane, mjesečni rast potrošačkih cijena ublažen je ponajprije negativnim doprinosom cijena iz dviju kategorija koje sudjeluju s najvećim udjelom u potrošačkoj košarici proizvoda, a to su hrana i bezalkoholnih pića (s udjelom 26 posto) te stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva (s udjelom od 16,3 posto). Obje kategorije na mjesečnoj razini su pale za 0,2 posto.

RBA-ovi analitičari ne očekuju da će posljednje ovogodišnje tromjesečje donijeti značajnije promjene u kretanju potrošačkih cijena. "Pritisci na strani potražnje će izostati dok će i oni s troškovne strane ostati potisnuti. Stoga ostajemo pri našim očekivanjima o stagnaciji potrošačkih cijena na razini cijele 2020. u odnosu na 2019. godinu. U godini pred nama, s početkom oporavka, očekujemo i umjeren rast potrošačkih cijena", kažu RBA-ovi analitičari.