PRIJEDLOG SAVEZNE VLADE

Potpunoj legalizaciji kanabisa u EU prepreke zabrana uvoza i maloljetnici koji bi drogu kupovali online. Svi gledaju što će napraviti Njemačka

28.11.2022 u 21:05

Bionic
Reading

Njemačka vlada objavila je krajem listopada ove godine da planira legalizaciju prodaje i konzumacije kanabisa, a dopuštena količina trebala bi biti do 30 grama. U ograničenoj mjeri bit će dopušten i uzgoj za vlastite potrebe. Nacrt zakona predviđa i prodaju kanabisa 'za uživanje' u specijaliziranim ovlaštenim prodavaonicama, a kasnije i u ljekarnama. Prodaja bi bila dopuštena samo punoljetnim osobama. Prijedlog o legalizaciji kanabisa predstavio je krajem listopada njemački ministar zdravstva Karl Lauterbach. Najavio je tada da će najprije zatražiti od Europske komisije da ispita jesu li mjere kompatibilne s europskim pravom

U ovom trenutku druge europske zemlje pomno prate događanja po pitanju legalizacije kanabasa, popularne 'trave' u Njemačkoj, najvećem europskom gospodarstvu.

Brojne zemlje Europske unije legalizirale su medicinsku marihuanu posljednjih godina, a diljem kontinenta odvija se niz pilot-projekata koji bi na kraju mogli dovesti i do šire legalizacije. 'Ovo je veliki trenutak', rekao je Niklas Kouparanis, izvršni direktor njemačke tvrtke za kanabis Bloomwell Group u intervjuu. 'Njemačka je u osnovi pionir u legalizaciji kanabisa među zemljama članicama EU-a', ustvrdio je Kouparanis.

No Europa je, općenito govoreći, zauzela konzervativniji pristup politici kanabisa od SAD-a, ali i Kanade koja je prije četiri godine postala prva zemlja u svijetu koja je uspostavila legalno tržište trave. S druge strane, Italija zahtijeva od svoje vojske da uzgaja travu za pacijente koji su uključeni u medicinski program zemlje. Švicarska pokreće svoj prvi legalni rekreacijski program za 370 konzumenata kanabisa u Baselu. A Nizozemska – koja je godinama na 'zlu glasu' konzervativaca zbog svojih coffee shopova, odnosno kafića s travom – trenutno radi na prvom legalnom uzgoju kanabisa u zemlji.

Ipak, čak i u Njemačkoj, nastavak puta za legalizaciju ostaje nejasan. Potencijalno najveća prepreka s kojom se zemlja suočava je prevladavanje zakona EU-a i međunarodnih sporazuma o drogama. Taj je izazov već naveo njemačku vladajuću koaliciju da predloži značajno ograničenje potencijalnog rekreacijskog tržišta – zabranu uvoza.

Tom Blickman, viši projektni službenik u Programu za droge i demokraciju Transnacionalnog instituta, ističe da se zemlje poput Švedske i Poljske snažno protive legalizaciji kanabisa u rekreacijske svrhe. Blickman smatra da bi se Njemačka i druge zemlje EU-a koje žele revidirati svoje politike prema kanabisu trebale udružiti i zacrtati vlastiti put prema međunarodnim zakonima. No, za sada su postupne promjene vjerojatno ono što je na dnevnom redu u većini europskih prijestolnica. Politico.com je predstavio pregled stanja različitih zemalja sa svojim eksperimentima s marihuanom:

Češka

Češka vlada razmatra nacrt plana za uspostavu reguliranog tržišta kanabisa za rekreativnu konzumaciju. Konačni prijedlog očekuje se u ožujku, a stupio bi na snagu 2024. godine, ako bude usvojen, javlja Radio Prague International. Medicinska marihuana legalna je u zemlji od 2017. Rekreacijska uporaba već je široko rasprostranjena, a gotovo deset posto odraslih Čeha prijavilo je redovitu konzumaciju 'Trenutačno postoji politički konsenzus da napravimo ovaj prijedlog za regulaciju kanabisa', rekao je državni koordinator za borbu protiv droga Jindřich Vobořil na tiskovnoj konferenciji prošlog mjeseca.

Danska

U ožujku su članovi pet političkih stranaka u danskom parlamentu pozvali vladu da pripremi petogodišnji pilot program za kanabis. Prema njihovu planu, stanovnici Danske koji imaju najmanje 18 godina mogli bi kupovati travu u javnim trgovinama, a proizvod bi se mogao uzgajati i proizvoditi unutar zemlje.

No taj prijedlog nije usvojen jer vladajuća stranka Mette Frederiksen odbacuje legalnu travu. Plan pet manjih stranaka u Folketingu, danskom parlamentu, utjecao bi na mnoge Dance – više od 40 posto njih probalo je hašiš u životu, pokazalo je nedavno izvješće. Mnogi su korisnici svoju robu vjerojatno nabavili u Bohemian Christiana Districtu u Kopenhagenu, koji je poznat po slobodnoj prodaji kanabisa. Međutim pet stranaka koje se zalažu za kanabis, uključujući Crveno-zeleni savez i Socijalističku narodnu stranku, nemaju većinu.

Finska

Najveći korak prema legalizaciji koji je Finska poduzela još uvijek je relativno mali. U 2019. javna inicijativa prikupila je više od 59.000 potpisa za dekriminalizaciju osobne uporabe kanabisa, čime se prešao prag koji bi zahtijevao da parlament razmotri inicijativu u svom sadašnjem mandatu koji završava 2023.

Ali podrška među političkim strankama u Finskoj je slaba. Samo je jedna stranka vladajuće koalicije, Zelena liga, do sada podržala legalizaciju kanabisa. Ali čak i tamo, glasovanje na stranačkoj konferenciji bilo je ppodijeljeno, sa 183 za i 181 protiv. Što se tiče kazni, Finska je blaga. Ako je osoba uhvaćena kako puši joint u Helsinkiju, izgledi da je čeka zatvorska kazna su mali, a novčana kazna vjerojatnija.

Francuska

U ožujku 2021. Francuska je pokrenula dvogodišnji eksperiment legalizacije medicinske marihuane. Ispitivanje uključuje 3000 pacijenata s epilepsijom, neuropatskom boli, nuspojavama kemoterapije, multiplom sklerozom ili drugim terminalnim bolestima. Kako bi bili kvalificirani, sudionici moraju pokazati da su svi ostali tretmani bili neučinkoviti ili da su proizveli nepodnošljive nuspojave. Upisnici dobivaju besplatno kanabis, uključujući ulja i pilule, ali ne i proizvode za pušenje, a program vodi savezna zdravstvena agencija zemlje. Zagovornici kanabisa nadaju se da će pilot program na kraju dovesti do sveobuhvatnije legalizacije medicinske marihuane u Francuskoj.

Rekreacijska upotreba marihuane i dalje je nezakonita u zemlji, ali posjedovanje je dekriminalizirano od 2018., kada je propisana kazna od 200 eura za prekršaje. Predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da se protivi rekreacijskoj legalizaciji.

Njemačka

Najveće europsko gospodarstvo ima najhrabriji europski plan za legalizaciju kanabisa. Njemačka želi dekriminalizirati kupnju i posjedovanje malih količina kanabisa prema dugo očekivanom planu. Time se ispunjava izborno obećanje koalicije lijevog centra koja je došla na vlast prošle godine. Prema prijedlogu, kanabis bi se mogao prodavati u ovlaštenim trgovinama, a potencijalno i u ljekarnama, dok bi oglašavanje bilo zabranjeno. Kako bi se izbjegla međunarodna pravna sukobljavanja, uvoz kanabisa bio bi zabranjen.

Međutim zakon o legalizaciji rekreativne konoplje još treba proći parlament. Do tada ima dovoljno vremena da se političari i lobistički interesi svađaju oko pojedinosti prijedloga koji je odobren od strane trostranačkog vladajućeg saveza predvođenog kancelarom Olafom Scholzom.

Prema Njemačkom društvu za promicanje konoplje, kanabis koji se prodaje na ulicama posljednjih godina sve se češće miješa s pijeskom, šećerom, staklom i začinima. Ili se pak prska sintetičkim tvarima koje žestoko pojačavaju utjecaj THC-a, vode trenutnim psihozama ili kolapsu krvožilnog sustava. Zagovornici legalizacije kažu da bi čista marihuana, s točno određenim udjelom THC-a, znatno smanjila rizike. Kažu i da bi mladi otvorenije mogli u školi i kod kuće govoriti o kanabisu.

Gotovo je sigurno da će zabrana uvoza trave, na primjer, biti osporena, jer malo je vjerojatno da će Njemačka moći zadovoljiti procijenjenu potražnju od 400 tona marihuane kod kuće. To bi moglo širom otvoriti vrata ilegalnim prodavačima koje Vlada legalizacijom želi ugasiti. Također bi zahtijevalo da međunarodne tvrtke za kanabis prođu kroz dugotrajan proces certifikacije kako bi mogle uzgajati i plasirati svoje proizvode u Njemačkoj.

Pitanja online maloprodaje i kafića s kanabisom također se još trebaju ponovno razmotriti. Dok bi kafići mogli stvoriti 'visoku razinu zaštite od strane stručnog osoblja', nacrt dokumenta je više skeptičan prema online maloprodaji, posebno zbog zabrinutosti da će biti teško spriječiti djecu da kupuju proizvode.

Prijedlog Njemačke mora proći Europsku komisiju te sva zakonodavna tijela EU-a kako bi utvrdila je li u skladu s postojećim obvezama usmjerenim na suzbijanje ilegalne trgovine narkoticima i narkoturizma, rekao je prošli mjesec ministar zdravstva Karl Lauterbach. 'Dolazi legalizacija kanabisa', napisao je savezni ministar pravosuđa Marco Buschmann (FDP) na Twitteru, te dodao: 'Karl Lauterbach želi predstaviti nacrt zakona 2022. godine. Realno je moguće provesti zakon do proljeća 2023. godine'. Ostale europske zemlje pomno prate kako će Njemačka proći kroz vlastite reforme.

  • +3
Marihuana Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Grčka

Medicinska marihuana legalna je u Grčkoj od 2017., ali rekreacijska uporaba i dalje je zabranjena. Kanabis je dostupan na recept za razna stanja, uključujući bol, epilepsiju i PTSP. No, industrija je također legalizirana kako bi se zemlji pružio gospodarski poticaj izvozom medicinske marihuane, navodi Reuters. U Grčkoj se ne raspravlja aktivno o rekreacijskoj legalizaciji, iako je zemlja i dalje glavna prometnica za ilegalnu industriju kanabisa na ovom kontinentu. Mnogo kanabisa ide preko albansko-grčke granice, navodi BBC.

Italija

Italija je legalizirala medicinsku marihuanu 2013., ali se oslanjala na uvoz proizvoda iz Nizozemske, što se pokazalo skupim za pacijente. U nastojanju da odvrati pacijente od okretanja ilegalnom tržištu, vlada je pokrenula vlastiti domaći proizvodni program, a za uzgoj medicinskog kanabisa bila je zadužena vojska, koja je odgovorna za proizvodnju drugih lijekova za rijetke bolesti, za koje ne postoji održivo komercijalno tržište.

Ali nisu svi zadovoljni proizvodima ili programom. Vojska nije bila u stanju pratiti potražnju, ostavljajući neke pacijente na cjedilu, navodi PBS NewsHour u specijalnoj emisiji na tu temu. Drugi su se pacijenti i dalje odlučili za skupi, uvozni kanabis, ističući da trava uzgojena u Italiji sadrži samo djelić THC-a koji se obično nalazi u uvezenoj marihuani. U međuvremenu, nastojanje da se legalizacija marihuane stavi na glasovanje u cijeloj zemlji, izgledalo je kao da prema tome nakon što su zagovornici prošle godine prikupili više od pola milijuna potpisa. No u veljači je najviši nacionalni sud odbio referendum. Bivši predsjednik Ustavnog suda Giuliano Amato rekao je da bi referendum bio 'dovoljan da prekršimo višestruke međunarodne obveze', izvijestio je Reuters.

Luksemburg

Mala zemlja bez izlaza na more postala je jedan od predvodnika u reviziji zakona o kanabisu kada je 2018. pokrenula napore za legalizaciju i regulaciju upotrebe kanabisa za odrasle. No nakon što je naišla na probleme sa zakonima EU-a, zemlja se odlučila za nešto manji prijedlog za legalizaciju posjedovanja i kućni uzgoj za odrasle ranije ove godine. 'Njihov izvorni prijedlog bio je puno radikalniji', rekao je Blickman, viši projektni službenik u Transnacionalnom institutu.

Zemlja je legalizirala medicinski kanabis 2018. godine. Dok Luksemburg tek treba legalizirati upotrebu za odrasle, posjedovanje je dekriminalizirano za prvi prekršaj. Zemlja je također bila domaćin sastanka na kojem se raspravljalo o politici kanabisa s Njemačkom, Maltom i Nizozemskom u srpnju.

Malta

Najmanja država u EU-u poduzela je vjerojatno najhrabriji korak prema potpunoj legalizaciji kanabisa prošle godine, kada je dopustila posjedovanje skromnih količina droge. Prema malteškom zakonu, odrasle osobe starije od 18 godina mogu posjedovati do sedam grama kanabisa, uzgajati čak četiri biljke i pohraniti do 50 grama kod kuće. Međutim još uvijek postoje novčane i kaznene sankcije za ljude uhvaćene s količinama većim od dopuštenih. Malta je počela dopuštati liječnicima da propisuju medicinsku marihuanu 2018.

Iako zakon nije uspostavio regulirano rekreacijsko tržište, dopušta osnivanje neprofitnih zadruga u kojima pojedinci mogu kupiti do 50 grama proizvoda mjesečno. Međutim gotovo godinu dana nakon što je zakon stupio na snagu, nijedna zadruga s marihuanom zapravo nije otvorila svoja vrata, kaže Andrew Bonello, predsjednik zagovaračke skupine za legalizaciju Releaf Malta. 'Iako priznajemo da je došlo do značajnih pozitivnih promjena, ne može se proglasiti da je Malta legalizirala kanabis', rekao je Bonello u e-poruci.

Nizozemska

Nizozemska je dugo služila kao destinacija za turiste željne kanabisa, zahvaljujući slavnim kafićima u Amsterdamu, 'coffee shopovima' gdje kupci mogu kupiti i pušiti travu. No suprotno reputaciji liberalne zemlje u pogledu politike kanabisa, proizvodnja marihuane nikada nije bila legalna. Kafići svoje proizvode nabavljaju od nelicenciranih proizvođača, a nadležni gledaju na drugu stranu. Ali neki lokalni dužnosnici poput gradonačelnice Amsterdama Femke Halsema siti su posjetitelja natrpanih kanabisom, pa zabranjuju nerezidentima da posjećuju kafiće.

U međuvremenu, savezna vlada provodi pilot program eksperimentiranja s reguliranom proizvodnjom u deset gradova srednje veličine tijekom četiri godine. Vlada je otvorila prijave za pilot program 2020., no pokretanje se stalno odgađa, nedavno do 2023. Ne postoji 'političko vlasništvo' nad programom jer koalicijska vlada uključuje stranke koje imaju vrlo različita stajališta o kanabisu, objasnio je Blickman.

Portugal

Kanabis i sve druge droge dekriminalizirane su u Portugalu od 2001. Osobe koje posjeduju do 25 grama biljnog materijala ili pet grama hašiša bit će kažnjene samo novčanom kaznom. Međutim ne postoje pravni kanali putem kojih bi se droga mogla kupiti u rekreativne svrhe. Medicinska marihuana legalna je od 2018., a za nju je potreban liječnički recept. Zemlja je također postala žarište uzgoja kanabisa zbog dobre klime, u suradnji s kanadskim tvrtkama poput Tilraya i Aurora Cannabisa koji su tamo krenuli s uzgojem.

Španjolska

U Španjolskoj je u lipnju odobren zakon o medicinskoj marihuani, što znači da bi trava mogla biti dostupna na recept do kraja godine. Međutim rekreacijska konzumacija i prodaja marihuane i dalje su ilegalne.

Španjolska je bila jedna od prvih europskih zemalja koja je dekriminalizirala rekreacijsku upotrebu marihuane. Od tada su različite pokrajine imale različite pristupe distribuciji. Ne postoji potpuno legalno tržište, ali određene regije dopuštaju 'klubove kanabisa' u kojima je članovima dopušteno kupovati marihuanu pod krinkom zadruge. U drugim dijelovima Španjolske još uvijek je na djelu nezakonita ekonomija, s hašišem i cvijetom marihuane iz Maroka koji se probijaju preko uskog Sredozemnog mora.

Potpunu legalizaciju podupiru brojne političke stranke u Španjolskoj, uključujući populistički Podemos i ljevičarski Más País. No Španjolska socijalistička radnička stranka, koja je na vlasti, raskinula je s ostalim članovima koalicije Unidas Podemos i priklonila se desničarskim strankama kako bi odbacila zahtjev za legalizacijom koji je 2021. podnio Más País.

Švicarska

Švicarska ima oprezan pristup legalizaciji kanabisa, usmjeren na istraživanje. Država je ovlastila liječnike da propisuju medicinsku marihuanu u kolovozu ove godine. Međutim rekreacijska uporaba proizvoda s udijelom THC-a iznad 1 posto i dalje je zabranjena.

No ta zemlja pokreće niz pilot projekata za testiranje regulirane rekreacijske prodaje kanabisa. Prvi takav eksperiment trebao je započeti u Baselu u rujnu s uključenih 370 pojedinaca koji su trenutačni korisnici kanabisa. Sudionici u studiji moći će kupiti pola tuceta proizvoda u ljekarnama, uključujući četiri cvjetna proizvoda s udijelom THC-a u rasponu od pet do 17 posto. Upisnici su dužni svakih šest mjeseci ispuniti anketu o svojim potrošačkim navikama te mentalnom i fizičkom zdravlju.

No projekt je loše započeo kada je lansiranje odgođeno na neodređeno vrijeme nakon što je otkriveno da neki od navodno organskih proizvoda sadrže pesticide. Više pilot projekata planirano je za Bern, Zürich i Ženevu. Švicarska procjenjuje da zemlja trenutno ima 220.000 redovitih konzumenata kanabisa. Međutim glasači su 2008. odbacili prijedlog za dekriminalizaciju droge, što je drugi put da je takva mjera odbijena.

Ujedinjeno Kraljevstvo

Ujedinjeno Kraljevstvo legaliziralo je medicinski kanabis 2018., dopustivši pristup lijeku u odrešenim slučajevima. Samo stručnjaci mogu propisati kanabis za određena medicinska stanja, a pacijenti imaju problema s pristupom proizvodima putem Nacionalne zdravstvene službe. Neki su se pacijenti obratili skupim privatnim klinikama, gdje je nešto lakše doći do recepta. Između 2020. i 2021. UK je zabilježio porast od 425 posto u broju privatno propisanih proizvoda od kanabisa, prema Prohibition Partners.

Nejasno je kakav je stav novog premijera Rishija Sunaka o politici marihuane. Kritizirao je torijevsku suparnicu Liz Truss zbog njezine prethodne podrške liberalizaciji kanabisa, ali je sam odbio zauzeti stav. Iako je istraživanje koje je poduprla industrijska grana pokazalo javnu potporu legalizaciji, to nije problem s kojim će se federalna vlada uskoro pozabaviti. Ipak, gradonačelnik Londona Sadiq Khan pokrenuo je u svibnju komisiju za proučavanje politike kanabisa nakon posjeta Los Angelesu.