SINIŠA ĐURANOVIĆ

Potpredsjednik HT-a: Preveliki smo za domaće tržište, nastavljamo sa širenjem u regiji

13.01.2017 u 10:44

Bionic
Reading

Potpredsjednik Hrvatskog Telekoma (HT) Siniša Đuranović u razgovoru Večernji list objasnio je što preuzimanje Crnogorskog Telekoma znači za HT. Istaknuo je kako je to samo prvi korak u realizaciji širenja HT-a na regionalno tržište. Osvrnuo se i na slučaj preuzimanja H1 Telekoma

'Upravo ovom akvizicijom koja je prvi korak u realizaciji širenja na regionalno tržište. Točnije nakon provedbe transakcije, krajem siječnja, postat ćemo u pravom smislu te riječi regionalna kompanija. To nije posljednji korak u širenju ali je prvi, veliki i značajan', naglasio je Đuranović koji je godinu dana predvodio ugovaranje ovog posla.

HT je bio već prevelik za hrvatsko tržište te je logičan i prirodan korak bio da se prošire u regiji, smatra Đuranović.

'Kupili smo dobru kompaniju, koja je dominantna na svom tržištu. Ima kvalitetne ljude i dobru tehnologiju. S obzirom na blizinu i sličnost naših tržišta kroz sinergiju možemo ostvariti dodanu vrijednost za svoje dioničare, koja, složit ćete se, jest prvi i jedini cilj svakog biznisa. Dakle, u ovom slučaju ono što vidimo jest da jedan i jedan nisu samo dva, već dva i pol u najmanju ruku, što će se posljedično, u vrlo pozitivnom smislu, odraziti na naše dioničare. To što se radi o unutargrupnoj transakciji ne umanjuje njene efekte', rekao je Đuranović, a da je tržište dobro reagiralo, pokazala je reakcija na burzi nakon objave vijesti budući da je dionica HT-a porasla, a najviša cijena koja je dosegnuta u trgovanju bila je 180 kuna

Dobrobiti ove naše akvizicije osjetit će mnogi, uvjeren je Đuranović, jer kada kompanija poput HT-a koja je stabilna i s tendencijom rasta uđe na novo tržište, za sobom povlači cijeli ekosustav.

'Mi smo predvodnici velikog ekosustava, dakle, svi oni koji s nama surađuju sada će imati otvorena vrata na novom tržištu, od dobavljača do svih ostalih partnera koji će proširiti svoje poslovanje, posljedično i više prihodovati', rekao je Đuranović.

HT je nedavno kupio i obveznice DT-a. Đuranović ističe kako je riječ o upravljanju novcem.

'Moram reći da je iznimno zlobno taj potez prikazivati kao izvlačenje novaca iz Hrvatske. Ono što smo učinili jest da smo se pobrinuli o našem novcu i novcima dioničara. Isplativije je bilo kupiti sigurne obveznice na koje možemo ostvariti povrat i prodati ih u svakom trenutku, nego ih držati u banci u vrijeme iznimno niskih kamata uz troškove čuvanja depozita. Radi se o upravljanju novcem', rekao je Đuranović za Večernji list

U smislu regionalnog širenja HT će, potvrđuje Đuranović, pomno paziti na svaku priliku koja se bude pružala.

Kada se radi o regiji, naši susjedi u Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Srbiji i dalje imaju državne telekome koji će u neko doba biti na prodaju, a osim velikih privatizacija, postoje mogućnosti kupnje i ostalih igrača, posebice u fiksnom segmentu. Ipak, u HT-u o tome ne žele, za sada, spekulirati, piše Večernji list.

Đuranović se osvrnuo i na slučaj preuzimanja H1 Telekoma. Naime, nakon poslovne propasti Optima telekoma, uime dugova vjerovnicima, prije svega HT-u i Zabi, Optimom uz stroga pravila Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja  (AZTN) upravlja HT. Optima sada želi preuzeti H1 Telekom koji također, piše Večernji list, više nema poslovnog modela opstanka, i istovremeno produžiti upravljanje Optimom.

'H1 Telekom nije dio strategije širenja HT-a. Optima i H1 dio su pokušaja naplate naših dugova. Naime, ukupno se radi o oko 20 milijuna eura duga, što predstavlja naprimjer oko 15 posto naše prošlogodišnje dobiti, a postoji prijetnja da ćemo taj novac izgubiti u slučaju propasti tih kompanija. Jedini način koji vidimo da se taj novac može vratiti jest da stabiliziramo te dvije kompanije. Uz nas, u slučaju H1 pogođeni vjerovnici su i HPB, Hrvatska pošta, Croatia osiguranje, porezna uprava i drugi. Ukupno je oko 140 milijuna kuna iz državnog sektora ugroženo u slučaju propasti H1. Kao što možete vidjeti, uz nas, široki je krug pogođenih vjerovnika koji zasigurno imaju interes povrat svojih novaca. Osim toga pripajanja Optime i H1, produljenje upravljanja HT-a, bio bi dobar potez i za sve vlasnike i za zaposlene obje kompanije', istaknuo je Đuranović te dodao da je slučaj trenutačno u iznimno osjetljivoj fazi te ne želi ni na koji način utjecati na Agenciju, no dodaje, njihovi motivi su jednostavni – za razliku od alternativnih rješenja u kojima se tražilo da se dugovanja izbrišu, u HT-u vjeruju da mogu kompanije učiniti stabilnima na tržištu i vratiti novac sebi i ostalim vjerovnicima.

'Ne možemo reći da se riječ o za nas beznačajnom novcu i jednostavno ga zaboraviti. Svjesni smo situacije na tržištu, no povećanje naše koncentracije za dodatnih oko četiri posto na te nešto duže trajanje takvog stanja u odnosu na inicijalno planirano u odnosu na pozitivne efekte transakcije za sve sudionike su, prema našem mišljenju, zanemarivi. Naime, HT je reguliran u svakom segmentu od cijena veleprodaje i maloprodaje, uvjeta pružanja usluga, tržišnog ponašanja i tako dalje, te dodatna koncentracija tržišnog udjela i njeno nešto produljeno trajanje ne može naštetiti tržišnoj utakmici ni u kom pogledu', rekao je Đuranović za Večernji list.