RAZLIČITI STAVOVI

Posvađali se u Udruzi Franak

14.01.2015 u 15:31

Bionic
Reading

Udruga Franak poslala je danas medijima zanimljivu obavijest u kojoj upozoravaju na, kako kažu, 'određenu negativnu pojavu'. Zasmetalo im je to što je nedavnu Odluku HNB-a za informiranje građana prije potpisivanja ugovora o kreditu komentirao Goran Aleksić, jedan od začetnika udruge i bivši koordinator njihovog pravnog ekonomskog tima

'Mediji nisu jasno naznačili da gospodin Aleksić zapravo više nije aktivni član Udruge Franak te su na taj način krivo implicirali u javnost da stav gospodina Aleksića predstavlja stav Udruge Franak', poručili su frankovci.


Zbog čega udruzi smetaju istupi jednog od njezinih osnivača? U telefonskom razgovoru Aleksić nam je potvrdio kako više nije aktivan član udruge kao ni ostali njegovi kolege s kojima je osnovao udrugu 2011. godine. Među njima su i Tomislav Prpić, Petra Rodik i Nicole Kwiatkowski

'Došlo je do određenih međuljudskih problema između starog vodstva i ostalih članova. Nismo mogli naći zajednički jezik. I novo vodstvo udruge ima iste ciljeve, ali nismo se usuglasili oko načina kako do njih doći', rekao nam je Aleksić ne želeći precizirati što je konkretno bio kamen razdora među frankovcima.

Aleksić se povukao iz vodstva udruge u studenom prošle godine. I dalje je njezin, kaže, pasivan član te svoje stavove iznosi putem medija i Facebooka

'Čak mi to i više odgovara jer sada mogu samostalno iznositi svoje mišljenje. Na upozorenje udruge medijima kako moji stavovi više nisu i stavovi udruge mogu reći samo da se radi o ljudskoj sujeti', rekao je Aleksić.

U Udruzi Franak tvrde kako među njima nema svađe, već određenih različitih stavova vezano uz stručnu tematiku, što je svakodnevna pojava u njihovoj udruzi.

'Nekoliko je aktivista otišlo iz udruge u posljednjih godinu dana, neki iz privatnih razloga, neki jer se ne slažu s načinom kako doći do naših ciljeva, što je normalna pojava za svaku udrugu. Normalna pojava je u udruzi ta da se svakih godinu dana izmjenjujemo u vodstvu udruge, što će se dogoditi i sada u siječnju na Skupštini', rekao je Denis Smajo, koordinator Udruge Franak.

Objašnjava kako oni nisu protiv istupa bivših članova udruge u javnosti jer im to pomaže u zajedničkoj borbi protiv nezakonitog ponašanja banaka, već su samo htjeli obavijestiti medije o tome da za službeni stav udruge oko bilo koje teme trebate kontaktirati udrugu službenim putem.

'Članovi udruge ne trebaju biti zabrinuti, Udruga Franak i dalje nastavlja svoj svakodnevni rad u cilju dokazivanja nezakonite valutne klauzule i nezakonite kamatne stope. Kolektivni postupak je pred Vrhovnim sudom na reviziji i tu očekujemo pobjedu', istaknuo je Smajo.