SINDIKATI SLAVE

'Postigli smo spektakularan rezultat!'

24.11.2010 u 13:09

Bionic
Reading

Za sindikalne vođe nema spora da je sporazum s Vladom, potpisan u utorak, spektakularan rezultat za koji bi im svi građani morali, kako je to istaknuo glavni koordinator sindikalnih akcija Vilim Ribić, 'spustiti kapu do poda'

Sindikalisti kao svoj najveći uspjeh ističu to što su, prema njihovom mišljenju, građanima osigurali pravo na neposrednu demokraciju odnosno što će biti lakše raspisati referendum nego sada.

Da posjetimo, sporazum predviđa (originalni dokument) raspisivanje referenduma, na isti dan kad se budemo izjašnjavali o pristupanju EU, sa sljedećim pitanjem: 'Jeste li za to da se referendum mora raspisati ako to zatraži 200.000 registriranih birača te da vrijeme za prikupljanje potrebnog broja potpisa birača bude 30 dana?'

'Ovo je mnogo važnije pitanje, za sve nas i buduće generacije, nego pitanje o Zakonu o radu (ZOR). Nakon što su nas u Vladi uvjerili da bi referendum o ZOR-u narušio pravni poredak, jer bi se osporila odluka Ustavnog suda, što bi Hrvatskoj donijelo mnoge probleme na unutarnjem i međunarodnom planu, odlučili smo inzistirati na pitanju vezanom uz referendum. Uspjeli smo u tome i očekujem da će nam svi građani reći - 'kapa dolje, ljudi', rekao je Ribić na konferenciji za novinare održanoj u srijedu.

Još euforičniji od njega bio je Ozren Matijašević, čelnik Hrvatske udruge sindikata. Za njega, radi se o 'spektakularnom rezultatu' i o nečemu o čemu su na početku bitke s Vladom sindikati mogli samo sanjati.

'Bili smo kao pit bull terijeri! A pit bull terijeri ćemo biti i dalje!', uskliknuo je.

Pod tim 'dalje' Matijašević je mislio na ostatak zahtjeva prema Vladi koji su dosad bili u sjeni rasprave o ZOR-u. Riječ je o sindikalnom zahtjevu da vladajući moraju hitno poduzeti niz mjera kako bi zemlju izvukli iz gospodarske, društvene i moralne krize.

'Nastavljamo pregovore s Vladom o promjeni, prije svega, ekonomske politike. Uputit ćemo joj naših deset zahtjeva ili zapovijedi. O njima ćemo raspravljati s Banskim dvorima do 22. prosinca. A ako dotad ne bude rezultata, poduzet ćemo sve one najavljene akcije: prosvjede, demonstracije i štrajkove koje ćemo sad, zbog potpisanog sporazuma, prolongirati', najavio je Ribić.

Od tih deset zahtjeva, sindikati su za sada otkrili samo tri. Traže ukidanje birokratskih i pravnih barijera za investicije, povećanje zaposlenosti i rješavanje problema nelikvidnosti i neplaćanja.

Kad je riječ o ZOR-u, zbog kojeg su i započeli bitku s Vladom te prikupili više od 700.000 potpisa, sindikati smatraju da su i bez referenduma postigli 'maksimalno moguće' u ovom trenutku.

U izmjenu ZOR-a prema postignutom sporazumu krenut će od siječnja iduće godine, s tim da bi novi zakon trebao stupiti na snagu nakon što završi moratorij od godinu dana koji je na ZOR postavio u svojoj odluci Ustavni sud, dakle poslije 20. listopada 2011. godine.