ČEKA SE ERDOGAN

Poslovna elita okupila se na Hrvatsko-turskom gospodarskom forumu

27.04.2016 u 11:08

Bionic
Reading

U zagrebačkom hotelu Westin započeo je Hrvatsko-turski gospodarski forum na kojem se okupila domaća gospodarska elita te predstavnici više od stotinu turskih kompanija. Forum je počeo obraćanjima predstavnika Hrvatsko-turskog poslovnog vijeća, a brojnim uzvanicima će se oko 11 sati obratiti i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan te hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović

Forum su organizirale Hrvatska i Turska gospodarska komora, a osim iznimno visokih mjera osiguranja, prate ga vrlo visoka očekivanja domaćih poduzetnika. U Westinu će se tijekom dana održati više od 250 sastanaka hrvatskih i turskih poduzetnika.

Konferenciju je otvorio supredsjedatelj Hrvatsko-turskog poslovnog vijeća Zlatan Fröhlich. 'Prošle godine imali smo trgovinu s Turskom vrijednu 350 milijuna dolara. Postoje prilike za nove ugovore i prilike za zajednički nastup na trećim tržištima te se nadamo vrlo dobroj suradnji u budućnosti', rekao je Fröhlich.

Gostima se obratio i Burak Baykan, supredsjedatelj Hrvatsko-turskog poslovnog vijeća i regionalni direktor Dogus grupe. Poručio je kako je Hrvatska iznimno zanimljiva turskim ulagačima i da u tom kontekstu vjeruje kako će se nakon današnjeg dana otvoriti brojne nove poslovne prilike.

Svjetlana Momčilović, voditeljica Odjela za privlačenje investicija u HGK-u, istaknula je kako Hrvatska i Turska najbolje prilike za suradnju imaju u turizmu – hotelima i marinama - proizvodnji autodijelova, obnovljivim izvorima energije i tekstilnoj industriji.

Onur Ataoglu, stručnjak za vanjskotrgovinsko poslovanje u turskom ministarstvu gospodarstva, govorio je o investicijskoj klimi u Turskoj. Pohvalio se stopama prosječnog gospodarskog rasta koji je u toj zemlji od 2007. do 2015. iznosio 3,5 posto. Od 2002. do 2006. Turska je privreda godišnje rasla više od sedam posto. Ove godine očekuju rast od 4,5 posto, a iduće od pet posto. Turski BDP lani je iznosio nešto više od 800 milijardi dolara.

Ataoglu je napomenuo i kako Turska ima odličan strateški položaj – unutar četiri sata leta od Istanbula koncentrirana je trećina svjetskog gospodarstva, četvrtina svjetske populacije i pola svjetske trgovine. 'U Turskoj je jako jednostavno osnovati tvrtku, postupak je gotov za dan, a turski i strani ulagači su izjednačeni te imaju pristup širokoj mreži potpora', zaključio je.

Burak Baykan, regionalni direktor Dogus grupe koja je u Hrvatsku uložila oko 350 milijuna eura i to u niz hotela na Jadranskoj obali, prezentirao je poslovanje tog konglomerata. Dogus okuplja 273 tvrtke koje zapošljavaju 50.000 ljudi. U Hrvatskoj su vlasnici tri marine i dva hotela, a najnovija investicija im je zgrada Maraske u Zadru koja će se prenamijeniti u luksuzni hotel.

'U sedam godina u Hrvatskoj nikad se nismo osjećali kao stranci. Iskustva s drugim zemljama nam govore da svuda ima birokracije, ali sve je to dio investiranja. Kad završimo s projektom u Zadru, ukupan iznos naših ulaganja u Hrvatsku iznosit će 350 milijuna eura, a zapošljavat ćemo 500 ljudi', rekao je Baykan.

Na programu foruma su poslovna i investicijska klima te mogućnosti ulaganja u Hrvatsku, investicijski potencijal Hrvatske, poslovna i investicijska klima u Turskoj te primjeri uspješne suradnje između Hrvatske i Turske. Poslije završetka konferencije potpisat će se memorandum o razumijevanju između Hrvatske i Turske gospodarske komore.