CIJENE RASTU, PRODAJA PADA

Poslovanje TDR-a pod sve većim pritiskom

07.03.2013 u 10:43

Bionic
Reading

Ulazak Hrvatske u EU, uz istovremeni izlazak iz CEFTA-e, nagativno će se odraziti na duhanski biznis Adris grupe, ističu analitičari iCapitala u analizi trendova na domaćem tržištu duhanskih proizvoda

Adrisova tvornica duhana TDR povisila je cijenu cigareta za jednu kunu nakon što su to već učinili glavni konkurenti - Phillip Morris, BAT Imperial Tobacco.

Ovaj trend zapravo može se nazvati svojevrsnom uvertirom ulasku Hrvatske u EU, odnosno izlasku iz CEFTA-e. Naime, izlazak Hrvatske iz CEFTA-e će prema procjenama Adrisa imati godišnji negativan utjecaj na poslovanje TDR-a u iznosu od oko 10 milijuna eura, pri čemu je jedini način izbjegavanja ovog rizika selidba dijela proizvodnje u državu CEFTA-e, što bi značilo gubitak poslova u Hrvatskoj.

Uz to, do 2014. EU trošarine na cigarete doseći će razinu od 77 eura na tisuću komada, dok je u 2011. trošarina na najprodavaniji brend York bila 57 eura na tisuću komada, što znači povećanje od 35 posto u tri godine.

'Uz već stalne padajuće trendove u potrošnji i okretanje jeftinijim brendovima, teško možemo očekivati rast proizvođača cigareta', procjenjuju analitičari investicijskog portala iCapital.

Ulaskom u EU Adris će se suočiti i sa strogim pravilima vezanim uz pakiranje cigareta i označavanje opasnosti od pušenja. EU predlaže da oznake upozorenja trebaju pokrivati najmanje 75% površine kutije cigareta, uz dopuštenje da države samostalno propišu minimum na višoj razini od ove.

Uz to, EU traži zabranu manjih pakiranja, pakiranja zaobljenih rubova, slim cigareta, kapsula i okusa poput mentola. Iako ovakve zabrane ne moraju nužno značiti pad prodaje, što se i pokazalo na primjeru Kanade gdje je sličan zakon uveden prošle godine, zacijelo imaju značajan utjecaj na proizvođače i njihovu marketinšku strategiju jer otežavaju diferencijaciju brenda.

Doduše, sadržaj ovog prijedloga tek treba odobriti europsko Vijeće ministara i Europski parlament, a moguće su i promjene samog prijedloga. Prema riječima Europske komisije, do implementacije novog sporazuma moglo bi doći 2015. ili 2016.

Zaključak analitičara iCapitala je da će duhanski biznis Adrisa kontinuirano bilježiti padajuću prodaju uz stalne regulatorne pritiske koji će utjecati na profitabilnost. Stoga očekuju sve veći udio turističkog dijela poslovanja u ukupnim prihodima Adris grupe u narednim razdobljima.