ODLJEV RADNE SNAGE

Poslodavci u BiH traže izmjene zakona kako bi povećali radnicima plaće

13.06.2023 u 17:18

Bionic
Reading

Poslodavci u Federaciji BiH pozvali su u utorak vlasti da hitno izmijene propise kako bi se omogućilo povećanje plaća radnicima do 200 eura te na taj način smanjio odljev radne snage, koji već sad teško pogađa brojne djelatnosti

Udruženje poslodavaca u FBiH ranije je predložilo izmjene Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak Federacije BiH tako da im država oprosti plaćanje poreza i doprinosa za uvećani iznos plaće.

'Kao što je poznato, Udruženje je još krajem prošle godine dostavilo više prijedloga koji se odnose na potrebu hitnog poboljšanja položaja radnika u FBiH kroz usvajanje propisa kojima bi se omogućilo da privremeno, do donošenja trajnih sistemskih rješenja, Parlament FBiH usvoje prijedlog rješenja kojima bi se omogućilo da poslodavci isplate plate radnicima uvećane do 400 maraka (200 eura), a da se država odrekne dijela uplata za poreze i doprinose za taj uvećani iznos plate', podsjećaju iz UPFBiH.

Taj iznos predstavlja 30 posto od sadašnje prosječne plaće, koja se u entitetu Federaciji BiH kreće oko 1200 maraka (oko 600 eura). 

U svom današnjem priopćenju su upozorili kako usprkos obećanjima političkih stanaka koje čine većinu u Zastupničkom domu domu Parlamenta Federacije BiH, taj prijedlog izmjena zakona još nije stavljen na dnevni red tog zakonodavnog tijela. 

Poslodavci upozoravaju kako je hitno donošenje takvih zakonskih rješenja zbog nedostatka kvalificirane radne snage i njihova odlaska u inozemstvo. Posebno su nedostatkom radne snage pogođena prerađivačka industrija i graditeljstvo te uslužne djelatnosti.