hup zadovoljan

Poslodavci pozdravili proglašenje kraja pandemije: Vjerujemo u još jači i brži rast gospodarstva

11.05.2023 u 16:00

Bionic
Reading

Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u četvrtak su pozdravili formalno proglašenje kraja pandemije covida-19 te izrazili uvjerenje da se u kontekstu 'starog normalnog' može ostvariti jači i brži rast gospodarstva i puni potencijal hrvatske ekonomije.

Vlada je na sjednici u četvrtak proglasila kraj epidemije koronavirusa i da Stožer prestaje s radom, a odluke vezane uz eventualnu potrebu pridržavanja određenih mjera zaštite, s obzirom da virus i dalje egzistira među pučanstvom, donosit će Ministarstvo zdravstva.

Iz HUP-a su podsjetili kako je pandemija zaustavila globalno gospodarstvo i cijeli svijet, a s krizom bez presedana hrvatsko gospodarstvo se suočilo iznalazeći nova i kreativna rješenja za poslovanje te nastojeći prebroditi ekonomsku krizu sa što manje posljedica.

"Do izražaja je došla kreativnost i inovativnost, ali prije svega otpornost poslovnog sektora i poduzetnika, koji su unatoč svjetskoj krizi održali poslovanje i zaposlenost u svojim tvrtkama", kazala je glavna direktorica HUP-a Irena Weber, napominjući kako je bilo vrlo izazovno održati proizvodnju, organizirati nabavu sirovina i organizirati rad.

Uspjelo se, kako je navela, zahvaljujući radu na daljinu ili od kuće, duljim rokovima nabave, diverzifikaciji nabavnih pravaca itd.

"Tvrtke su jako ulagale u digitalizaciju poslovanja, koja je iznjedrila mnoga rješenja koja su bila spasonosna za svakodnevno poslovanje", rekla je Weber, istaknuvši pritom digitalizaciju usluga javnog sektora.

"Preko noći su procedure informatizirane, a time i pojednostavljene i ubrzane, što je povećalo efikasnost i olakšalo poslovanje. Ujedno, pokazalo se da je administracija spremna za još jaču digitalizaciju i povećanje efikasnosti koje vodi prema modernoj i manjoj državnoj upravi", istaknula je.

Kazala je kako je to bilo vrlo izazovno razdoblje, a pravovremena reakcija države i mjere za zadržavanje zaposlenosti pomogli su očuvanju radnih mjesta, što je bilo ključno za zadržavanje standarda i borbu protiv krize.

Vlada je, kako je navela, oslobodila značajna sredstva za zadržavanje radnika te je na vrijeme liberalizirala protupandemijske mjere, pa je Hrvatska imala jedne od najblažih mjera, a srećom i relativno kratak lock-down u odnosu na druge zemlje.

"Pozdravljamo i formalno proglašenje kraja pandemije te vjerujemo da u kontekstu 'starog normalnog' možemo ostvariti jači i brži rast gospodarstva i puni potencijal hrvatske ekonomije", istaknula je Weber.