rasterećenje rada

HUP podržao Primorca: Porezna reforma temelj je za brži rast plaća

27.04.2023 u 17:45

Bionic
Reading

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) pozdravlja novi krug rasterećenja rada kroz porezne izmjene, kojeg je nakon sjednice Vlade najavio ministar financija Marko Primorac

HUP-ovo priopćenje prenosimo u cjelosti.

Niži porezni teret na rad ključ je ubrzanja rasta plaća i standarda građana. HUP-ove članice svojim zaposlenicima kontinuirano podižu plaće pa su u prosjeku tijekom prošle godine plaće zaposlenika rasle 15 posto, a nerijetko i preko 20 posto. Dodatni iskorak u smjeru nižih davanja omogućit će nastavak trenda povećanja plaća.

HUP se snažno zalaže za rasterećenje rada kroz snižavanje niže porezne stope poreza na dohodak s 20 na 15 posto, ali i za podizanje razreda primjene više porezne stope poreza na dohodak.

Izuzetno je važno ubrzati rast primanja zaposlenicima s niskim primanjima, čija je kupovna moć najniža i kojima se moraju osigurati primanja adekvatna za kvalitetniji životni standard.

Jednako je važno osigurati rast plaća zaposlenicima sa srednjim i višim primanjima jer su među njima visoko kvalificirani i najtalentiraniji kadrovi s najkonkurentnijim vještinama. Oni su, kao generatori rasta, ključni za uzlazni trend BDP-a i jačanje otpornosti gospodarstva u industrijama s najvećom dodanom vrijednosti. Moramo zaustaviti iseljavanje najkvalitetnijih kadrova iz Hrvatske te privući talente s emitivnih tržišta, a to možemo samo kroz rast realnih primanja i standarda.

Sada je pravo vrijeme za rasterećenja obzirom na ostvarene suficite jedinica lokalne samouprave.

Prvi put ministar Primorac najavljuje i otvaranje rasprave o rasterećenju rada kroz doprinose što je snažan iskorak u smjeru rasterećenja plaća. HUP kao socijalni partner kontinuirano traži načine za povećanje plaća i standarda zaposlenika i o tome razgovara s resornim ministarstvom kojem ćemo aktivno, kao i do sada, iznositi svoje prijedloge', navode iz HUP-a.