MILIJARDU KUNA POVRATA

Porezna uprava zaprimila 96.000 prijava poreza na dohodak

  • Autor: N.S./Hina
  • Zadnja izmjena 07.03.2016 15:59
  • Objavljeno 07.03.2016 u 15:59
porezna prijava

porezna prijava

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Prijavu poreza na dohodak za 2015. podnijelo je u ispostavama Porezne uprave gotovo 96,3 tisuće građana, a s prijavama koje će pristići poštom očekuje se da će oko 120 tisuća građana podnijeti godišnju prijavu, doznaje se u ponedjeljak u Poreznoj upravi, u kojoj procjenjuju da će povrat poreza biti na razini od oko milijardu kuna

’U ispostavama Porezne uprave zaprimljeno je 96.289 prijava poreza na dohodak za 2015. godinu i 124.823 zahtjeva za priznavanjem prava u posebnom postupku. Porezna uprava procjenjuje da će oko 120 tisuća poreznih obveznika podnijeti prijave poreza na dohodak za 2015. godinu. Također se procjenjuje da će za 600 tisuća poreznih obveznika provoditi posebni postupak utvrđivanja godišnje obveze poreza i prireza porezu na dohodak’, kažu u Poreznoj upravi.

Poreznici procjenjuju kako će iznosi povrata više uplaćenog poreza i prireza porezu na dohodak i uplata manje uplaćenog poreza i prireza biti u okvirima prošle godine, kada je povrat iznosio 1,03 milijarde kuna, dok je obveza za uplatu utvrđena u iznosu od 421,26 milijuna kuna.
Porezna uprava ove godine po prvi put primjenjuje poseban postupak utvrđivanja godišnjeg poreza na dohodak, što znači da većina građana, procjenjuje se njih oko 600 tisuća, ove godine nemaju obvezu samostalno predavati godišnju poreznu prijavu, već obračun za njih automatski rade poreznici.

No, dio poreznih obveznika je do kraja veljače trebao podnijeti prijavu za prošlu godinu, a to su mogli učiniti u ispostavama Porezne uprave ili poslati poštom. Tako su godišnju prijavu poreza na dohodak za prošlu godinu bili dužni predati građani koji ostvaruju dohodak od samostalne djelatnosti, kao što su obrtnici, slobodna zanimanja i ostali obveznici koji dohodak utvrđuju na temelju poslovnih knjiga, potom članovi posade broda u međunarodnoj plovidbi, kao i porezni obveznici za koje Porezna uprava ne raspolaže podacima o njihovom ostvarenom dohotku odnosno oni koji su ostvarili oporeziv dohodak ali njihov poslodavac ili sam porezni obveznik nije izvijestio Poreznu upravu u propisanom roku na propisanom izvješću (npr. građanima koji su ostvarili dividendu u inozemstvu, ali u Hrvatskoj nisu platili predujam poreza, iako je on trebao biti plaćen, a nisu o tome izvijestili Poreznu upravu na obrascu JOPPD).

Građani koji nemaju obvezu podnošenja porezne prijave već će se za njih primijeniti posebni postupak, a mogli bi temeljem nekih poreznih olakšica ostvariti pravo na povrat, ali Porezna uprava ne raspolaže tim podacima, trebali su do kraja veljače zahtjev za priznavanje porezne olakšice u posebnom postupku te tom zahtjevu priložiti i vjerodostojne isprave temeljem kojih dokazuju ta prava.

Riječ je o građanima koji mogu ostvariti određena prava za koje Porezna uprava nema saznanja, poput primjerice prava na uvećanje osobnog odbitka za uzdržavane članove ili djecu, za utvrđenu invalidnost (vlastitu ili djece odnosno uzdržavanih članova uže obitelji) ili po osnovu prebivališta i boravišta na potpomognutim područjima I. i II. skupine i gradu Vukovaru i slično, koji nisu navedeni na poreznoj kartici (PK).

Izmjenama Zakona o porezu na dohodak utvrđeno je da će Porezna uprava do 30. lipnja, na temelju evidencija i podataka kojima raspolaže, poreznim obveznicima građanima dostaviti privremeno porezno rješenje o utvrđivanju godišnjeg poreza na dohodak te razlici za uplatu ili povrat poreza. Na to rješenje građani mogu podnijeti prigovor, ako smatraju da su podaci iz rješenja netočni ili nepotpuni, najkasnije do 31. srpnja. O prigovoru odlučuje prvostupanjsko tijelo rješenjem u roku od 30 dana od dana zaprimanja prigovora.

Tako će se, kako su već ranije najavili iz Porezne uprave, povrati poreza na dohodak za 2015. godinu građanima početi isplaćivati početkom kolovoza 2016. godine. Građani, pak, koji ne podnesu prigovor na dostavljeno rješenje, a trebaju dodatno uplatiti porez i prirez porezu na dohodak, bit će to dužni platiti do 31. srpnja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!