UKIDANJE PRIREZA

Porezna reforma trebala bi dići plaće najsiromašnijima. Evo tko će proći još bolje od njih

06.06.2023 u 07:18

Bionic
Reading

Prema najavama Vlade u sklopu novog kruga poreznog rasterećenja, najviše bi koristi trebali imati zaposleni s nižim primanjima te bi trebali dobiti povišicu od 40 do 45 eura na mjesečnu plaću. No postoji i kategorija poreznih obveznika koji će profitirati puno više

Vlada je u petak pustila u javno savjetovanje izmjene nekoliko zakona vezanih za paket poreznih izmjena predstavljen prije desetak dana.

Temeljni zakon u koji se ugrađuju sve mjere Vlade je Zakon o porezu na dohodak, koji uređuje način utvrđivanja dohotka i porezne osnovice, porezne stope, porezne olakšice, oslobođenja i poticaje, rokove i način plaćanja poreza i dr.

Podsjetimo, glavne novosti u paketu Vlade su ukidanje prireza, podizanje osobnog odbitka na 560 eura te subvencioniranje dijela mirovinskog doprinosa za građane s nižim plaćama. Paralelno ukidanju prireza, Vlada je povećala autonomiju lokalnih vlasti omogućivši gradovima i općinama da samostalno određuju stopu poreza na dohodak u rasponu od 15 do 23 posto, odnosno do 23,6 posto za Grad Zagreb.

Na taj način lokalne jedinice mogu kompenzirati gubitke od prireza. Međutim gradovi i općine moći će manipulirati poreznom stopom samo za tzv. dohotke od rada (tzv. aktivni dohoci). Riječ je od dohocima od nesamostalnog rada (plaće), dohocima od samostalne djelatnosti, mirovinama i drugim primicima koji se smatraju godišnjim dohotkom i trenutno se oporezuju po dvjema poreznim stopama (niža od 20 posto i viša od 30 posto), ovisno o poreznoj osnovici i poreznim razredima.

S druge strane dohoci od imovine (pasivni dohoci), na koje se dosad također plaćao prirez, nisu uključeni u poreznu decentralizaciju. Riječ je o dohocima od kapitala (kamate, dividende) te dohocima od iznajmljivanja nekretnina i ostalim vrstama dohodaka od rente koji se smatraju konačnim dohotkom i trenutno se oporezuju po stopi od 10 posto plus prirez.

Marko Primorac Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar

Drugim riječima, svima koji su dosad plaćali prirez na ove vrste dohotka njegovim ukidanjem smanjit će se porezna obveza. Građanima koji ostvaruju male prihode od kapitala i imovine ovo porezno rasterećenje neće donijeti značajnije uštede, ali oni koji barataju krupnijim kapitalom imat će puno više koristi.

Primjerice, ako osoba s prebivalištem u Zagrebu raspolaže manjim paketom dionica neke tvrtke te po osnovi dividende ostvari 100 eura prihoda, može očekivati uštedu od oko dva eura.

Osoba koja iznajmljuje manji stan u Zagrebu i na bazi naplaćene godišnje najamnine od 5400 eura godišnje plaća oko 450 eura poreznih davanja može očekivati pedesetak eura veći prihod.

U isto vrijeme krupnom dioničaru, koji godišnje ostvari milijun eura prihoda od dividende, ukidanjem prireza zarada će se povećati za 18.000 eura.

Među potencijalnim dobitnicima je i dio iznajmljivača apartmana, kojima će se ionako nisko porezno opterećenje još smanjiti. Paušalni iznajmljivači plaćaju porez u rasponu od 19,91 do 199,08 eura po krevetu godišnje, ovisno o odluci lokalne jedinice, a na utvrđeni paušalni iznos poreza dodaje se prirez.

Zakonskim izmjenama iznajmljivači koji rentaju apartmane u gradovima što naplaćuju prirez ubuduće će biti oslobođeni tog dijela porezne obveze.