PRECIZNI KALKULATOR

Konačan obračun: Pogledajte koliko će vam doista rasti plaće nakon porezne reforme

31.05.2023 u 07:02

Bionic
Reading

Nakon predstavljanja porezne reforme, mnogi su ostali zbunjeni ukidanjem prireza i ponegdje već najavljenim dizanjem poreza na dohodak. Provjerili smo koliko će zaista rasti plaće nekim skupinama i gdje možete saznati kako ćete proći

Provjerili smo koliko će rasti plaće u dva grada koja su najavila različite pristupe u oporezivanju dohotka – Zagrebu i Dubrovniku.

U sklopu novog kruga poreznog rasterećenja, Vlada planira ukinuti prirez jedinicama lokalne samouprave, podići osobni odbitak na 560 eura te preuzeti dio troška uplate mirovinskih doprinosa za građane s nižim plaćama. Istovremeno, prepušta gradovima i općinama da odrede visinu poreza na dohodak unutar određenog raspona.

Prvi izračuni pokazali su da će najviše profitirati osobe s najnižim primanjima s obzirom na uvođenje olakšice za mirovinski doprinos. No konkretan rast plaće za svakog zaposlenog ovisit će o odlukama gradova i općina kojima se, nakon ukidanja prireza, omogućuje samostalno određivanje iznosa poreza na dohodak u rasponima od 15 do 23 posto, a Gradu Zagrebu do 23,6 posto.

Čelnici tri najveća grada, Zagreba, Splita i Rijeke, kritizirali su mjere Vlade, ističući da je ukidanje prireza predizborni trik, a gradonačelnik Zagreba već je najavio podizanje poreza na dohodak na najvišu dopuštenu razinu od 23,6 posto kako bi nadomjestio gubitak prireza.

S druge strane neki gradski čelnici podržavaju reformu Vlade i prihvaćaju inicijativu za porezno rasterećenje. Tako je dubrovački gradonačelnik Mato Franković obećao da neće dizati porez na dohodak, unatoč ukidanju prireza koji trenutno iznosi 10 posto.

Uzimajući u obzir najave gradskih čelnika, napravili smo informativni izračun za četiri kategorije plaća (700, 1000, 1500 i 2000 eura bruto) za osobu bez uzdržavanih članova te s jednim i dvoje djece s prebivalištem u Zagrebu i Dubrovniku.

Za izračun smo koristili kalkulator portala Ucenici.com, pomoću kojeg možete provjeriti kako će se porezne izmjene odraziti na vašu plaću.

Izračuni su potvrdili da će u oba grada najviše porasti plaće u kategoriji do 700 eura bruto zahvaljujući maksimalnoj olakšici za mirovinsko osiguranje. Maksimalni rast je 45 eura za osobe koje imaju jedno ili dvoje djece i trenutno ne plaćaju porez i prirez.

U kategoriji plaća od 1000 eura bruto povišica će iznositi od 22,50 do 31,20 eura, ovisno o broju djece i promjenama porezne osnovice. Najviše će porasti plaća osobi s jednim djetetom u Zagrebu zbog korištenja mirovinskog odbitka od 150 eura i, nakon povećanja osobnog odbitka, prestanka plaćanja poreza na dohodak.

U kategoriji plaće od 1500 eura bruto neto primanja će rasti u rasponu od 6,87 do 24,78 eura. Najveća je razlika u kategoriji samaca jer u Zagrebu mogu očekivati rast od samo 6,87 eura, a u Dubrovniku mogu računati na povišicu od 19,20 eura zbog ukidanja prireza i zadržavanja iste stope poreza na dohodak.

U kategoriji plaće od 2000 eura bruto povišica će se kretati u rasponu od 6,87 do 37,50 eura. Pritom će najviše porasti plaća osobi s dvoje djece u Dubrovniku, s obzirom na nižu poreznu stopu na dohodak.