jasne poruke

Ministar Primorac: Poreznom politikom motivirati ljude da se ne bave samo rentanjem

04.06.2023 u 14:03

Bionic
Reading

Ministar financija Marko Primorac gostovao je u emisiji 'Točka na tjedan' na N1 televiziji. Iako je prije samo dvije godine u studiji za Svjetsku banku tvrdio da se u porez na dohodak zadire iz političkih razloga bez nekih velikih koristi za centralnu državu, a s velikom štetom za onu lokalnu, danas bez problema objašanjava: Porezna reforma kojom se ukida prirez - na korist je velikih gradova.

'Zagreb ne gubi ni centa', tvrdi ministar financija Marko Primorac koji navodi da se zadiranjem u mirovinski sustav ne utječe na stabilnost mirovina u budućnosti. Na pitanje može li se dogoditi da će se država zaduživati za mirovine kad nastupe “gladne godine”, ministar financija odgovara kako se država “ionako zadužuje svake godine”.

Upitan zašto se išlo u tako kompliciran zahvat koji donosi male efekte na plaće građana, a velike probleme na razini upravljanja gradovima – umjesto da se uvede porez na nekretnine za koji se kao znanstvenik i profesor financija zdušno zalagao, Primorac odgovara – nije trenutak za nove poreze.

'Poanta je bila rasteretiti građane, a ne ih opteretiti. U studiji detaljno opisujem prijedlog koji smo iznijeli da se utvrđuje raspon za jedinice lokalne samouprave za stopu poreza na dohodak. Tu ideju sam ja donio, kao i ideju o obveznicama i brojne druge ideje, registar stanovništva… Razgovarali smo o porezu na nekretnine', istaknuo je Primorac za N1.

Ne smatra da premijeri ne vole poreze na nekretnine.

'Ne postoji konenzus o tome što bi trebala biti osnovica i kako bi se trebao obračunavati. Imamo određene elemente poreza na nekretnine u komunalnoj naknadi, porezu za kuće na odmor, pa je bilo ideja da se ne oporezuje prva nekretnina, nego druga i svaka sljedeća. Od poreza na kuće za odmor imate taj element, djelomično već postoje instrumenti na raspolaganju jedinicama lokalne samouprave. Omogućili smo im dodatnu atonomiju da taj porez i povećaju. Imaju mogućnost da budu još autonomnije', objasnio je ministar financija.

Govoreći dalje o poreznoj politici istaknuo je da se građane treba poreznom politikom motivirati da se bave drugim djelatnostima osim rentanjem.

Naveo je i da porez na nekretnine nije zamišljen da bude prihod središnje države, ona od njega nema ništa. Tvrdi da ta promjena zahtijeva širi politički konsenzus. Bilo je nekoliko pokušaja uvođenja tog poreza, ali je probudilo skepsu i neopravdani strah kod građana. Primorac smatra da uvođenje takvog poreza bez jasnog tumačenja što znači, posebno kada je veliko pitanje kakvi bi bili efekti, a pogotovo kad nije u programu Vlade nema smisla.