DOPRINOSI NA PLAĆE

Porasli troškovi rada u EU, Hrvatska iznad prosjeka

  • Autor: M.P./Hina
  • Zadnja izmjena 18.06.2018 07:34
  • Objavljeno 18.06.2018 u 07:34
Euro novčanice

Euro novčanice

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Troškovi rada u Europskoj uniji blago su ubrzali u prvom ovogodišnjem tromjesečju, a u Hrvatskoj je njihov rast bio nešto izrazitiji, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda

Na razini Europske unije kalendarski prilagođeni troškovi rada po satu porasli su u prva tri ovogodišnja mjeseca za 2,7 posto, procijenili su u Eurostatu. U posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju uvećani su 2,4 posto.

Snažniji rast troškova rada na početku ove godine rezultat je ponajprije osjetno snažnijeg povećanja troškova doprinosa, za 2,9 posto, u usporedbi s njihovim 1,9-postotnim povećanjem na kraju 2017.

Ubrzao je i rast troškova plaća, na 2,7 posto, u odnosu na 2,4-postotno povećanje na kraju prošle godine.

Među pojedinim sektorima najviše su u EU u prvom tromjesečju porasli ukupni troškovi rada po satu u građevinskom sektoru, za 3,6 posto. Slijedi industrija s 3,1 posto i uslužni sektor s 2,9 posto.

  • +2

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Eurozona je na početku godine zabilježila osjetno brži rast troškova rada po satu na godišnjoj razini, za 2,0 posto. U posljednja tri prošlogodišnja mjeseca uvećani su 1,4 posto.

Brži je rast rezultat osjetno snažnijeg povećanja troškova doprinosa na početku ove godine, za 2,6 posto, u odnosu na njihov 0,8-postotni rast na kraju 2017.

Troškovi plaća porasli su u prvom ovogodišnjem tromjesečju 1,8 posto, nakon 1,6-postotnog povećanja u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca.

I u eurozoni je građevinski sektor prednjačio najizrazitijim povećanjem ukupnih troškova rada, za 2,5 posto. U industriji i uslužnom sektoru porasli su po 2,0 posto.

Među zemljama EU-a najveći je skok troškova rada po satu u prva tri ovogodišnja mjeseca bilježila Rumunjska, za 12,7 posto na godišnjoj razini.

Slijede Latvija i Mađarska s povećanjem troškova rada za 11,2 odnosno 10,3 posto.

U Hrvatskoj su kalendarski prilagođeni troškovi rada po satu u prvom ovogodišnjem tromjesečju porasli za 6,1 posto na godišnjoj razini. U posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju uvećani su 5,4 posto, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Pad troškova rada po satu zabilježio je na početku ove godine samo Portugal, za 1,5 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!