u hrvAtskim vodama

[VIDEO] Potpisani ugovori za povećanje energetske učinkovitosti u proizvodnim industrijama

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 27.07.2021 11:29
  • Objavljeno 27.07.2021 u 10:41
Tomislav Ćorić

Tomislav Ćorić

Izvor: Pixsell / Autor: Željko Hladika

U Hrvatskim vodama u utorak su dodijeljeni ugovori na temelju poziva "Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u proizvodnim industrijama“ vrijedni 326,3 milijuna kuna, dok ukupna vrijednost projekata koji će se provesti iznosi 672 milijuna kuna.

Na poziv na natječaj javilo se 340 tvrtki, a novac je iz EU-ova Fonda za konkurentnost i koheziju dobilo njih 28.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić rekao je kako u poduzećima koja su dobila sredstva očekuje povećanje energetske učinkovitosti, ali i konkurentnosti uslijed smanjenja potrošnje električne energije i povećanja efikasnosti u proizvodnji.

"Ovaj tip natječaja je trenutno najbolji mogući novac koji može ići u smjeru hrvatskog gospodarstva, jer omogućava poduzećima da poboljšanjem energetske učinkovitosti, ugradnjom solarnih panela, utječu na smanjenje potrošnje električne energije", rekao je Ćorić, dodavši da je to smjer u kojem država treba ići s ciljem da postane niskougljično i klimatski neutralno društvo.

Izvor: Pixsell / Autor: Željko Hladika

Naglasio je da je s istom svrhom iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti namijenjen ponovno značajan iznos tako da domaći poduzetnici već krajem ove i početkom sljedeće godine mogu očekivati nove natječaje. Dobivena sredstva, inače, moraju se investirati u sljedećih godinu do dvije dana.

Hrvatska je kao mala otvorena ekonomija u proteklim desetljećima najveći dio svojih razvojnih kapaciteta usmjerila u sektor usluga, turizma, a da sada proizvodne industrije trebaju imati poseban naglasak u državnim planovima i strategijama, da bi dostigli standarde EU. Naši proizvođači, kazao je Ćorić, mogu utjecati na jednu od ključnih varijabli ovdašnjeg gospodarstva a to je izvoz.

"Ovakvih poziva u narednom razdoblju bit će još više", zaključio je ministar. Prijave su, rečeno je na svečanosti, stigle iz svih hrvatskih županija. Ugovori su potpisani sa pet mikro i malih poduzetnika, šest srednjih i 17 velikih.

Najavljeno je i održavanje radionica na kojima će se korisnici dodijeljenih sredstava moći upoznati sa procedurama i pravilima kako bi apsorpcija EU sredstava bila kvalitetna i uspješna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!