NADREĐEN MINISTRIMA

Popijač postaje potpredsjednik za investicije?

Đuro Popijač

Đuro Popijač

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

Ministar gospodarstva Đuro Popijač bit će imenovan novim potpredsjednikom Vlade za investicije, piše Nacional

To je nova pozicija u Vladi, kojom premijerka Jadranka Kosor želi omogućiti da se u što kraćem razdoblju uklone brojne prepreke za ostvarenje velikih stranih ulaganja, ključnih za oporavak domaćeg gospodarstva. Iako je bilo više kandidata za taj položaj, prema Nacionalovim informacijama, premijerka se na kraju odlučila za Popijača, koji se u kratkom vremenu afirmirao kao jedan od njezinih najbližih suradnika.

Preuzimanjem nove funkcije Đuro Popijač će dobiti mogućnost da izravno komunicira s velikim ulagačima zainteresiranim za investicije u Hrvatskoj i da koristeći svoje široke ovlasti spriječi uobičajene zastoje u razvoju takvih projekata. Kao potpredsjednik Vlade, Popijač će formalno biti nadređen ministrima, pa bi mu ta funkcija trebala dati ovlasti da koordinira radom više ministarstava koja su u raznim aspektima vezana uz procese realizacije stranih investicija.

Imenovanje Popijača završni je čin u provedbi Vladinog Akcijskog plana za uklanjanje prepreka ulaganjima u Hrvatsku u sklopu kojeg je nedavno formiran poseban tim, nazvan Task force, koji bi trebao biti sastavljen od djelatnika raznih državnih institucija i koji bi trebao u kratkom razdoblju izazvati rast broja stranih investicija u Hrvatskoj.

Taj tim predvodit će Popijač, a zasad se ne zna hoće li zadržati i poziciju ministra gospodarstva ili će Vlada naći nekog novog kandidata za tu poziciju. S druge strane, čini se da je unapređenje na novu poziciju dokaz da je Popijač stekao status najvažnijeg premijerkinog suradnika za ekonomsku problematiku, koji je donedavno držao ministar financija Ivan Šuker.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi