NEIZVJESNA SUDBINA RADNIKA

Popijač i Milošević razgovarat će sljedeći tjedan s CMC-om zbog Željezare Sisak

07.10.2011 u 21:09

Bionic
Reading

Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva danas je priopćilo da će ministar Đuro Popijač idućih dana razgovarati s čelnicima američke tvrtke CMC-a, koja je najavila izlazak iz sisačke željezare, te da će Vlada i ministarstvo učiniti sve da se nađe rješenje za nastavak proizvodnje i sačuvaju radna mjesta u sisačkoj željezari. Potpredsjednik Vlade za investicije Domagoj Ivan Milošević nije danas u Koprivnici komentirao najavu američke kompanije Commercial Metals Company (CMC) o prodaji ili zatvaranju CMC-a Sisak, već je najavio informacije o tome za idući tjedan kada se očekuje sastanak s predstavnicima CMC-om

Milošević je na upit novinara samo rekao da će informacije biti iznesene tek nakon sastanka koji će se održati sljedeći tjedan na traženje vlasnika željezare teksaške tvrtke CMC.

Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva danas je priopćilo da će ministar Đuro Popijač idućih dana razgovarati s čelnicima američke tvrtke CMC-a, koja je najavila izlazak iz sisačke željezare, te da će Vlada i ministarstvo učiniti sve da se nađe rješenje za nastavak proizvodnje i sačuvaju radna mjesta u sisačkoj željezari.

Ministarstvo u priopćenju navodi da je danas dobilo pismo izvršnog dopredsjednika tvrtke Commercial Metals Company (CMC) Hannsa Zoellnera u kojoj je obavijestio o namjerama CMC-a da izađe iz sisačke željezare (CMC Sisak).

Đuro Popijač, ministar gospodarstva, rada i poduzetništva, spreman je u idućih nekoliko dana razgovarati s čelicima CMC-a. Vlada RH i resorno ministarstvo će učiniti sve da se nađe rješenje za nastavak proizvodnje ove vrijedne industrijske grane i sačuvaju radna mjesta', ističu iz Ministarstva.

CMC je danas na svojim web stranicama objavio da je odlučio izići iz CMC Sisak, bivše sisačke željezare, bilo prodajom bilo zatvaranjem tvornice.

Kompanija će zaključiti knjigu postojećih narudžbi i očekuje da će poslovanje ugasiti u idućih nekoliko mjeseci, navodi se u priopćenju tvrtke sa sjedištem u Irvingu, u saveznoj američkoj državi Teksas.

'Unatoč usredotočenim nastojanjima i značajnom napretku u posljednjih nekoliko tromjesečja kako bi se stabilizirala i poboljšala operativna učinkovitost sisačke željezare, odlučili smo da bi postizanje održive profitabilnosti zahtijevalo dodatno vrijeme i ulaganja u proizvodnu liniju koja se ne smatra osnovnim poslovanjem. Bila je to teška odluka koje je donesena nakon pomne analize i detaljne revizije tržišta i naših proizvodnih sposobnosti', kazao je čelnik CMC-a Joe Alvarado.

U konačnici će zatvaranje sisačkog postrojenja dovesti do ukidanja približno 1.130 radnih mjesta, navodi se dalje u priopćenju.

Sisačka željezara prodana je američkoj kompaniji 2007. godine.