KONCESIJA FRANCUSKOM KONZORCIJU?

Ponuda od 87,2 mil. eura za Pleso 'izuzetno kvalitetna'

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 12.12.2011 18:48
  • Objavljeno 12.12.2011 u 18:48
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Ponuda francuskog konzorcija Zagreb Airport International Company (ZAIC) za koncesiju za Zračnu luku Zagreb (ZLZ) izuzetno je kvalitetna, a u slučaju njezina prihvaćanja Hrvatska će na ime koncesijske naknade dobiti nekoliko stotina milijuna eura, ustvrdio je danas državni tajnik za infrastrukturu u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Tomislav Mihotić

Ponude za koncesiju za izgradnju novog putničkog terminala ZLZ uputili su švicarsko-austrijski konzorcij Airport Zuerich/Strabag, čija se ponuda nije razmatrala jer je bila nepotpuna, i francuski ZAIC iza kojega stoje pariški aerodrom (ADPM - Aéroports de Paris Management) i građevinska tvrtka Bouygues Batiment International (BBI).

Ponuda ZAIC-a u fiksnom dijelu iznosi 87,2 milijuna eura u 30-godišnjem razdoblju, a kada se tome doda varijabilni dio, Hrvatska bi od koncesijske naknade dobila par stotina milijuna eura, rekao je Mihotić na konferenciji za novinare.

Iako je od početnih deset ponuditelja na kraju ostao samo ZAIC, Mihotić tvrdi da 'svi možemo biti zadovoljni', jer se radio o izuzetno kvalitetnoj ponudi koju su spremne financirati ugledne međunarodne banke.

Bez obzira što je za financiranje projekta zadužen koncesionar, te su se banke same obratile nama, tvrdi Mihotić koji nije želio navesti o kojim se bankama radi, već je ustvrdio kako one prate najveće infrastrukturne projekte u Hrvatskoj.

Odluku o ponudi donijet će vlada u roku sto dana, a pritom bi trebala voditi računa o pet kriterija - iznosu fiksne koncesijske naknade, iznosu varijabilne koncesijske naknade, poslovnom planu, tehničkom i operativnom planu, te financijskom planu.

U slučaju da vlada poništi natječaj, ponuditelj će zatražiti zaštitu svojih interesa, pa će Hrvatska morati platiti penale, rečeno je na konferenciji.

Predmet koncesije je izgradnja novog putničkog terminala zagrebačke Zračne luke te upravljanje postojećim i novoizgrađenim terminalom ZLZ-a i pripadajućom infrastrukturom, a koncesiju daje vlada na rok od 30 godina.

Ulaganje u prvu fazu projekta izgradnje novog putničkog terminala Zračne luke Zagreb procijenjeno je na 190 milijuna eura.

Pogledajte novi Pleso

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi