gužve i ceste

Poljska velikim trgovinama namjerava odrezati novi porez zbog - neugodnosti koje izazivaju u prometu

  • Autor: Bi. S. / Hina
  • Zadnja izmjena 30.10.2019 07:41
  • Objavljeno 30.10.2019 u 07:41
tportal

Izvor: EPA / Autor: MARCIN BEDNARSKI

Poljska planira uvesti novi porez za velike maloprodajne trgovine kojim neće oporezivati njihove prihode već neugodnosti koje gradovima te trgovine izazivaju, izjavila je poljska ministrica tehnologije i poduzetništva Jadwiga Emilewicz

Taj se porez može zaračunavati zbog povećanog prometa koji generiraju velike trgovine i potrebnih ulaganja u ceste, rekla je u utorak ministrica tehnologije i poduzetništva za tamošnju radioteleviziju Radio Zet.

Ako se nova vlada brzo formira, ti bi se zakoni mogli predstaviti još ove godine, a novi bi porez mogao stupiti na snagu početkom 2020. godine, istaknula je Emilewicz.

Porez na prometna zagušenja zasigurno bi bio prihvatljiv za Europsku komisiju, rekla je poljska ministrica.

Prethodni pokušaj Poljske da oporezuje maloprodajne trgovine, porezom na prihode s progresivnom poreznom stopom, obustavljen je ubrzo nakon uvođenja 2016. godine nakon što je Europska komisija izrazila sumnju u usklađenost toga poreza s propisima Europske unije.

Europski sud pravde potvrdio je da je porez na prihode u skladu s propisima EU-a. Na tu odluku Europska komisija uložila je žalbu.

Oporezivanje velikih maloprodajnih trgovina, koje su često u stranom vlasništvu, jedno je od glavnih obećanja iz kampanje vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS) još iz 2015. godine, podsjeća dpa.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!