agencija Paragona

Hrvatski liječnici će zahvaljući Poljacima još lakše nalaziti posao u inozemstvu

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 30.05.2019 12:38
  • Objavljeno 30.05.2019 u 10:49
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Agencija Paragona, koja se bavi pronalaskom i zapošljavanjem liječnika, otvorila je prošloga tjedna kampus za edukaciju liječnika u Piasecznu, nedaleko od Varšave. U kampusu će se provoditi edukacije za liječnike iz zemalja članica Europske unije, uključujući i hrvatske liječnike, koji su zainteresirani za rad u inozemnim klinikama i bolnicama

Nedostatak osoblja u medicinskom sektoru u Skandinaviji, Francuskoj i Velikoj Britaniji potaknuo je i označio početak zapošljavanja stranih liječnika u njihovim klinikama i bolnicama.

Ipak, mnogi liječnici koji žele nastaviti svoju karijeru u tim zemljama suočavaju se s preprekama kao što su savladavanje visoke razine poznavanja stranog jezik te razlika u medicinskim procedurama zemalja u koje dolaze. U Paragoninom kampusu pomoglo bi se liječnicima u savladavanju takvih prepreka.

„Naš kampus je jedinstveno mjesto gdje se održavaju tečajevi za liječnike iz mnogih zemalja Europske unije, kao što su Hrvatska, Španjolska, Litva, Italija, Rumunjska, Bugarska i Poljska. Tečajevi uključuju intenzivno učenje stranih jezika, savladavanje profesionalnih medicinskih pojmova koji se koriste u drugim zemljama te strukovne pripreme, poput savladavanja specifičnih procedura koje se odnose na liječenje pacijenata u inozemstvu. Unatoč formalnom priznavanju sveučilišnih diploma i specijalizacija u svim europskim zemljama, liječnici koji dolaze iz država članica EU suočavaju se s preprekama kao što su visoka razina poznavanja stranoga jezika zemlje u koju dolaze. Za mnoge liječnike takve prepreke su često nepremostive. Ipak, naše iskustvo pokazuje da je moguće, zahvaljujući kombinaciji online učenja i tečajeva u učionici, ostvariti brzi napredak te da edukacije u internatu donose najbolje rezultate“, rekla je Kinga Łozińska, generalna direktorica Paragone.

Liječnici koje je Paragona regrutirala za rad u inozemstvu pohađaju intenzivne tečajeve tijekom kojih savladavaju strani jezik te se educiraju o načinima na koji funkcionira zdravstvena služba zemlje u koju odlaze. Do sada je Paragona obučila više od 1000 liječnika iz EU koji su započeli s radom u medicinskom sektoru u Francuskoj, Danskoj, Švedskoj, Norveškoj te Velikoj Britaniji.

  • +1

Paragona - kampus za edukaciju liječnika

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Paragona

Paragonin novi kampus se sastoji od soba za edukaciju, stambenog te rekreativnog prostora. Cilj otvaranja kampusa je, naglašavaju iz Paragone, stvaranje boljih uvjete za edukaciju liječnika, kao i mogućnost edukacije većih grupa polaznika budući da je potražnja za liječnicima iz različitih medicinskih područja u konstantnom porastu.

'Boraveći u našem kampusu, liječnici ne uče samo strani jezik, već prije svega imaju priliku upoznati buduće poslodavce te druge liječnike koji su također odlučili svoju karijeru nastaviti u inozemstvu. Zahvaljujući ovakvom pristupu liječnici koji sudjeluju u našim projektima educirani su i osposobljeni za što lakši nastavak karijere u inozemnome medicinskom sustavu', nadodala je Kinga Łozińska.

Većina sličnih centara namijenjenih edukaciji liječnika usredotočene su samo na osposobljavanje i liječnika koji žele raditi u Skandinaviji. Paragona je jedina tvrtka koja nudi obuku za liječnike koji su odlučili nastaviti svoju karijeru u Velikoj Britaniji. Ovakve edukacije dio su višegodišnjeg projekta koji će biti proveden u idućih nekoliko godina, a kojeg provodi Paragona za britansku Nacionalnu zdravstvenu službu (NHS).

tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Jan Woitas/DPA/PIXSELL

Cilj projekta je regrutacija nekoliko tisuća specijalista obiteljske medicine u zdravstvene ustanove u Velikoj Britaniji. Stoga su i na službenom otvorenju kampusa, koje se održalo 22. svibnja, regrutirani liječnici imali priliku razgovarati s budućim poslodavcima iz NHS-a. Tom prigodom razgovarali su o detaljima vezanim za preseljenje u Veliku Britaniju i planovima za njihovo predstojeće razdoblje prilagodbe.

“Rad u NHS-u ne predstavlja samo priliku za unaprjeđenje profesionalnih vještina, već i za osobni razvoj. Najveća prednost programa, koji provodimo u suradnji s britanskim NHS-om, za specijaliste obiteljske medicine je u tome što nemaju obavezu polaganja međunarodnih testova engleskog jezika kao što su IELTS ili OET. Osim toga, nudimo im pomoć u svim formalnostima vezanim za preseljenje te, po dolasku u Veliku Britaniju, i dodatnu uvodnu obuku. Možda najvažnija činjenica je da smo od NHS-a dobili službeno jamstvo da bilo kakvi dogovori postignuti tijekom Brexita neće utjecati na provedbu projekta”, objašnjava Kinga Łozińska.

Projekt koji Paragona provodi za britanski NHS podijeljen je u nekoliko faza. Pilot faza završena je zapošljavanjem 25 specijalista obiteljske medicine u Lincolnshireu u sjevernoistočnom dijelu Engleske, a agencija je trenutno usmjerena na pronalazak i zapošljavanje još stotinjak liječnika koji bi radili u klinikama u Midlandsu u središnjem dijelu Engleske.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!