fides

Slovenski liječnici pritišću vladu da riješi "kritično" stanje u zdravstvu

03.04.2019 u 17:52

Bionic
Reading

Slovenski sindikat liječnika i stomatologa Fides najavio je u srijedu da će svi liječnici u javnom sektoru od 1. lipnja dosljedno primjenjivati standarde i normative prema kolektivnom ugovoru postignutom u vrijeme prethodne vlade, čime jačaju pritisak na sadašnju vladu da što prije poboljša stanje u javnom zdravstvu koje nazivaju kritičnim

Predsjednik liječničkog strukovnog sindikata Konrad Kuštrin izjavio je u srijedu nakon sjednice glavnog odbora da je dosljedno pridržavanje "modre knjige" s propisanim standardima i normativima pravo od kojega liječnici ne mogu odstupiti.

Prema tom ugovoru, liječnici bi morali imati pravo odbiti primiti veći broj pacijenata nego što je to propisano normativom kako bi se mogli profesionalno posvetiti bolesnicima.

Riječ je o nekoj vrsti "bijelog štrajka" što ga je Fides, nezadovoljan radom zadnjih vlada, više puta najavljivao za ovu godinu.

Prema nekim procjenama, ako bi svi liječnici u primarnom zdravstvu odbijali primiti "prekobrojne" pacijente, oko 300 tisuća ljudi ostalo bi bez "svog" obiteljskog liječnika.

"Od zahtjeva ne mislimo odustati, a vlada ima do 1. lipnja dovoljno vremena da se aktivira i pronaše odgovarajuća rješenja", kazao je Kuštrin.

Uz to, liječnički sindikat ponovo je istaknuo zahtjev da se liječnici u javnom zdravstvu izuzmu iz zakonskih ograničenja o plaćama prema zakonu o javnim službenicima, prema kojemu ne mogu biti plaćom rangirani iznad 57. platnog razreda.

Donedavni ministar zdravstva Samo Fakin, a kojim su liječnici bili nezadovoljni, govorio je da stanje u javnom zdravstvu nije alarmantno i da je trećina od svih približno oko 6200 liječnika svrstana u najviši 57. platni razred. Također je govorio da problem slovenskog zdravstva leži zapravo u upravljanju zdravstvenim ustanovama koje godinama vuku gubitke i nije uspijevao naći zajednički jezik s Fidesom, što je možda i razlog njegove smjene iako je službeno odstupio zbog zdravstvenih problema.

Liječnici u javnom sektoru novom su ministru zdravstva Alešu Šebederu dali rok od tjedan dana da riješi složenu problematiku, osobito u primarnom zdravstvu. Ministar bi također trebao pronaći način da smanji odlazak specijalista iz vodećih zdravstvenih ustanova, a koji to čine nezadovoljni zbog malih plaća i teških uvjeta rada.

Liječnici i stomatolozi iz javnih ustanova traže i hitan sastanak s premijerom koji se na njihove pozive do sada nije odazivao iako je problematiku zdravstva uvrstio u prioritete svoje vlade. Nova slovenska vlada za sada tvrdi da izlazak liječnika iz jedinstvenog sustava plaća u javnom sektoru nije moguć. Navodi da su njihove plaće u zadnje dvije i pol godine porasle u prosjeku za 15,2 posto, što je više nego kod ostalih zaposlenih u javnim službama.