HPK:

Poljoprivreda pod snažnim udarom uvozne nelojalne konkurencije

30.07.2020 u 11:32

Bionic
Reading

Svi sektori hrvatske poljoprivrede pod snažnim su pritiskom nelojalne uvozne konkurencije, a iako se očekivalo da će država zbog koronakrize započeti zaokret i više raditi na samodostatnosti i kontroliranju uvoza, do toga nije došlo, poručili su u četvrtak iz Hrvatske poljoprivredne komore (HPK)

Situacija na terenu i u trgovinama pokazuje da je hrvatsko tržište preplavljeno robom iz uvoza po dampinškim cijenama, zbog čega je važna hitna reakcija nadležnih institucija te stroža primjena Zakona o nepoštenim trgovačkim praksama, ali i Zakona o trgovini kao i kažnjavanje onih za koje se utvrdi da nude robu ispod proizvođačkih cijena, istaknuli su iz Komore.

Važno je, kažu, utvrditi po kojim cijenama uvozna roba ulazi na hrvatsko tržište, te zašto hrvatski proizvođači ne mogu prodati svoje proizvode.

Smatraju i da treba pokrenuti akcije te aktivirati pravne propise o deklariranju, označavanju roba, kako bi potrošačima bilo jasno vidljivo i istaknuto što je domaće, a što i iz uvoza.

"Zahtijevamo od Ministarstva poljoprivrede da uputi oštar apel ostalim nadležnim institucijama i inspekcijama, kako bi pojačale kontrole na tržištu te da se formira radna grupa koja će izraditi analizu cijena na tržištima s kojih dolaze ogromne količine robe, posebice mlijeka, mesa, voća, povrća i pekarskih proizvoda, kako bi se utvrdilo jesu li cijene po kojima se nude uvozne robe u hrvatskoj trgovini niže od proizvođačkih cijena nego što su one u državama iz kojih se uvozi", izjavio je predsjednik HPK Mladen Jakopović.

Kriza na vrhuncu, hitno nešto učiniti

Posebno je važno, kazao je, da se kreira i hitna intervencijska mjera kojom će se pomoći proizvođačima da održe svoju proizvodnju i uspiju koliko toliko konkurirati prevelikom uvozu roba, odnosno tržišnih viškova.

Jakopović je istaknuo kako od svih aktera u politici i institucija očekuju da shvate kako je kriza hrvatske poljoprivrede na vrhuncu i da hitno potrebno nešto napraviti.

Na ovaj način hrvatskoj poljoprivredi prijeti daljnje urušavanje, poručio je Jakopović.

Članovi Upravnog odbora HPK na jučerašnjoj su sjednici analizirali situaciju po sektorima te istaknuli kako Hrvatska ima EU-ove zakone i propise, ali oni su mrtvo slovo na papiru jer se ne primjenjuju i nema adekvatne reakcije inspekcija i cijelog sustava u trenutku kada hrvatska proizvodnja dolazi na tržište.

Smatraju i kako je nevjerojatno da je otkupna cijena mlijeka u Poljskoj i Hrvatskoj gotovo ista od 2,2 do 2,25 kuna za litru, a da se uvozno mlijeko na policama trgovačkih lanaca prodaje po cijenama kojoj domaće mlijeko ne može konkurirati. Slično je i s voćem i povrćem, a posebice mesom i pekarskim proizvodima.

U priopćenju HPK se navodi kako je na sjednici sudjelovao i državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak koji je najavio da će Ministarstvo poduzeti sve što je u njegovoj nadležnosti kako bi se aktivirali mehanizmi intervencijskih mjera i pomoglo proizvođačima.

"Vlada će učiniti sve kako bi se poljoprivreda održala i osnažila kao strateška grana, jer je to cilj svima. Na svima nama je da zajedno učinimo sve da ne dođe do urušavanje proizvodnje, ali i funkcioniranja tržišta“, kazao je Majdak.