HPK s resornim ministrima

Poljoprivreda i proizvodnja hrane ključne su za razvoj i opstanak istočne Hrvatske

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 15.09.2020 12:43
  • Objavljeno 15.09.2020 u 12:43
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Poljoprivreda i proizvodnja hrane ključne su za razvoj i opstanak istočne Hrvatske, poručili su u utorak iz Hrvatske poljoprivredne komore (HPK), iz koje uz ostalo ističu kako su važne investicije u preradbene kapacitete te energetske projekte poljoprivrednih gospodarstva

"Ključni je cilj jačanje konkurentnosti proizvođača hrane kroz subvencioniranje proizvodnje i prodaju energije", naglašava predsjednik HPK Mladen Jakopović u priopćenju o razgovoru predstavnika HPK - regija istočna Hrvatska s resornim ministrima.

O budućnosti poljoprivrede i proizvodnje hrane predstavnici HPK - regija istočna Hrvatska, koja uključuje pet županija (Vukovarsko-srijemska, Osječko-baranjska, Brodsko-posavska, Požeško-slavonska i Virovitičko podravska) jučer su razgovarali s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković, ministricom regionalnog razvoja i fondova EU Natašom Tramišak te državnim tajnikom Ministarstva gospodarstva Ivom Miletićem.

Jakopović u priopćenju ističe kako su svjesni da Vlada maksimalno ulaže napore za rast i razvoj ruralnih područja, ali i kako je korona kriza pokazala da je taj napor "potrebno dodatno ojačati i odmaknuti se od ovisnosti o uslužnim djelatnostima prema inovacijama i proizvodnji".

"Poljoprivreda izravno utječe na sve sektore u državi (zdravstvo, energija, transport, okoliš, nova radna mjesta, trgovina, inovacije, digitalizacija, nacionalna sigurnost granica itd.). Jačanjem i zaštitom sektora poljoprivrede jačaju se i ostali sektori", poručuje uz ostalo Jakopović.

U HPK su, kaže, zadovoljni što Vlada kao prvi cilj prema ekonomskoj suverenosti povezuje samodostatnost u hrani i nisko ugljičnu energetsku tranzicija.

"Mišljenja smo kako sinergijom i osnaživanjem sektora možemo učvrstiti postojeća radna mjesta, ali i stvoriti nova. Čuvanje nacionalne i ekonomske sigurnosti kroz upravljanje poljoprivrednim zemljište jedan je od ključnih ciljeva, a mi u HPK smatramo kako su u to važne i nove investicije u izgradnju preradbenih kapaciteta i digitalnih rješenja, kao i povećanje proizvodnih preradbenih kapaciteta hrane i energije primarnih poljoprivrednih gospodarstva", naglasio je.

Kako prenose iz HPK, ministrica Vučković je najavila i mogućnost prema kojoj će poljoprivrednici moći slobodno prodavati električnu energiju na tržištu, što će biti jedan od načina da osnaže svoj dohodak kao što to dugi niz godina čini poljoprivrednici u razvijenim EU zemljama.

Ponovila je glavne ciljeve za hrvatsku poljoprivredu koji će se nastojati postići kroz novu Zajedničku poljoprivrednu politiku (ZPP) te naglasila kako će poljoprivrednici kroz mjeru 6.4. Programa ruralnog razvoja moći sufinancirati obnovu i postrojenja do vrijednosti od 200.000 eura.

Ministrica Tramišak, kako navode iz HPK, je iznijela ključne ciljeve novog Plana oporavka EU, navodeći kako će Hrvatska imati na raspolaganju oko šest milijardi eura za programe obnove poduzetništva, među kojima će i značajan dio sredstava biti usmjeren na poljoprivredu.

Iz HPK u priopćenju ističu kako poljoprivrednici regije istočna Hrvatska ključnim drže izmjene Zakona o državnom poljoprivrednom zemljištu, kao primarnom resursu za razvoj poljoprivrede i cijele regije. Nužno je Zakon uskladiti s potrebama i zahtjevima poljoprivrednika, poručuju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!